Logo

Online rondleiding door Ad van Liempt

Online rondleiding door Ad van Liempt bij tentoonstelling Oorlog in de provincie - de Utrechtse 50 foto’s beschikbaar vanaf donderdag 18 juni 2020

Bekijk hier deel 1 en hier deel 2 van de rondleiding!

Journalist en historicus Ad van Liempt geeft bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) online een toelichting op de tentoonstelling Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s. Deze ‘online rondleiding’ zal in twee delen online komen op de website en social media kanalen van het RHCVV op donderdag 18 juni en donderdag 25 juni. Ad van Liempt is tevens auteur en programmamaker en maakte deel uit van de werkgroep van de provincie Utrecht die de foto’s voor de tentoonstelling heeft gekozen. In de tweedelige rondleiding zal hij bij zo’n 25 foto’s de verhalen achter de foto’s te vertellen. De tentoonstelling is tot en met 27 juni gratis op afspraak te bezoeken. Lees hier meer informatie over de tentoonstelling.

In de tentoonstelling komen specifieke aspecten uit de tweede wereldoorlog aan bod uit de provincie Utrecht, tezamen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.
De foto-tentoonstelling in Breukelen hoort bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s, een nationaal project in het kader van de lustrumviering 75 Jaar Vrijheid. In elke provincie is in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek gezocht naar de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid.

Stel uw vraag aan Ad van Liempt!
Ad van Liempt zal tijdens zijn rondleiding ook vragen beantwoorden. Heeft u de tentoonstelling bezocht en heeft u een vraag over een bepaalde foto? Hier ziet u de selectie van foto's die Ad van Liempt zal bespreken. Stuur uw vraag naar info@rhcvechtenvenen.nl en wellicht beantwoordt hij deze tijdens de rondleiding. 

Tentoonstelling op afspraak gratis te bezoeken
De tentoonstelling Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s is van 2 juni tot en met 27 juni gratis op afspraak te bezoeken bij het RHCVV in Breukelen. Bij uw bezoek ontvangt u een gratis boekje met alle foto’s en verhalen.  Een ticket en tijdstip reserveren kan hier. 

Oorlog in de Provincie - de Utrechtse 50 fotos