Logo

Hulp bij onderzoek

Archiefonderzoek kan soms best een uitdaging zijn en veel onderwerpen hebben wat meer uitleg nodig. Onze studiezaalmedewerkers helpen daar natuurlijk graag mee via telefoon, chat, e-mail of op de studiezaal. Daarnaast is het nu ook mogelijk om online te grasduinen door een groeiend aantal zoekwijzers.

De zoekwijzers in de rechterkolom bieden handige hulpmiddelen bij historisch onderzoek. De onderwerpen zijn heel divers en lopen uiteen van stamboomonderzoek tot kadastraal onderzoek.

Jokertekens

Je kunt in onze zoekmachines zogenoemde wildcards of jokertekens gebruiken. Met een ? (vraagteken) vervang je 1 letter, met een * (asterisk) een willekeurig aantal letters. Met de zoekopdracht [vereniging] vind je precies dat woord. Met de zoekopdracht [vereniging*] vind je ook verenigingen, verenigingsblad, verenigingsactiviteit, et cetera.

Het plaatsen van een of meer wildcards kan veel invloed hebben op de resultaten. Met de zoekopdracht [sport] vind je 17 zoekresultaten en met [sport*] stijgt dit aantal naar 105.

Een zoekterm kan niet met een vraagteken of sterretje beginnen. Het sterretje kan na de derde letter worden geplaatst en het vraagteken na de eerste letter. Voorbeeld: pa* of ?aard kunnen dus niet, maar paa* en p?ard wel.

Met een – (minnetje) kun je bepaalde zoektermen uitsluiten. Je bent bijvoorbeeld alleen op zoek naar de familie Boer en niet naar bijvoorbeeld de Boer of den Boer. Geef in dat geval in het veld ‘tussenvoegsel’ het volgende aan: -de  -den (‘minnetje “de” spatie minnetje “den”’). Je zult zien dat je dan alleen ‘Boer’ vindt. Datzelfde geldt ook voor de ‘rol’ die iemand vervult.

Voor meer informatie over jokertekens klik hier.

Archieftips: Hoe doe je onderzoek?

Deze video is gemaakt door medewerkers van diverse archiefinstellingen, het Kennisnetwerk Informatie en Archief, MirMotion en BrrBrr.

Archieftips: Hoe zoek je online in een archief?

Deze video is gemaakt door medewerkers van diverse archiefinstellingen, het Kennisnetwerk Informatie en Archief, MirMotion en BrrBrr.

Wellicht ook interessant