Logo

Middelbaar onderwijs

Het RHCVV biedt educatieve programma’s aan voor middelbare scholieren. De 3.5 kilometer aan archieven die in de depots liggen opgeslagen, vormen de basis voor deze activiteiten. Onze onderwijsprogramma’s dragen bij aan bewustwording van de historische omgeving waarin je leeft, kennis van de rechten die je als burger hebt om de handelswijze van de overheid na te gaan en het zelfstandig uitvoeren van een historisch onderzoek.

We bieden enkele vaste onderwijsprogramma’s en gastlessen aan voor Middelbare scholen. Heeft u interesse in een ander programma of een programma op maat? Neem dan contact met ons op via educatie@rhcvechtenvenen.nl.

Vitrineles Tweede Wereldoorlog
Klas 1 t/m 4

Aan de hand van lokale archiefstukken zullen de leerlingen een eigen tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog maken. De klas wordt opgedeeld in 8 à 10 groepjes en ieder groepje krijgt een sub-thema toegewezen dat past in de drie grote thema’s collaboratie, dagelijks leven en verzet. Bij elk thema horen drie bronnen, de leerlingen kiezen welk thema volgens hen het best het verhaal van het toegewezen thema vertelt. Vervolgens maken ze een bijschrift bij de gekozen bron. Uiteindelijk komen alle bronnen in één vitrine, die op de school van de leerlingen zal worden ingericht. Op deze manier maken de leerlingen hun eigen tentoonstelling, zelfs de titel bedenken ze met elkaar!

Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog; de videoserie
Klas 1 t/m 4

Het RHCVV heeft een achtdelige videoserie over lokale gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. In iedere video wordt aan de hand van archiefstukken een thema aangesneden. De video’s staan op onze website en op YouTube en kunnen eenvoudig in de klas worden bekeken. De video’s sluiten aan bij het curriculum van middelbare scholen.

Maatschappelijke stage

Tijdens je maatschappelijke stage bij het RHCVV zorg je ervoor dat bezoekers de historische archiefstukken eenvoudiger kunnen raadplegen. Dit doe je onder andere door stukken te scannen zodat die online kunnen worden gezet, oud-Nederlandse namen te lezen en proberen die te vertalen en door archiefstukken om te pakken in zuurvrije dozen die op de langere termijn een betere bescherming vormen voor de stukken. Natuurlijk zullen wij je hier goed bij helpen!

Voor meer informatie over de maatschappelijke stage, kijk dan deze video.

Profielwerkstuk (PWS)

Zit jij in je examenjaar en weet je nog niet over welk onderwerp je je profielwerkstuk wil doen? Kom dan langs bij het RHCVV! Hier vind je vele historische bronnen die iets vertellen over hoe het leven in de regio was. De verhalen die je in je geschiedenisboek leest, kun je op kleine schaal ook in deze streek terugvinden.

Neem voordat je op bezoek komt contact met ons op via educatie@rhcvechtenvenen.nl, zodat we met je mee kunnen denken over je onderwerp en uitleg kunnen geven over het doen van onderzoek bij ons op de studiezaal.

Wellicht ook interessant