Logo

Cursussen en workshops

Image


Cursus paleografie voor gevorderden

Ga jij regelmatig de uitdaging aan om oude handschriften te ontcijferen en wil je hier nog beter in worden? Dan is onze cursus ‘Paleografie voor gevorderden’ precies wat je zoekt!

De cursus start op donderdag 9 november en is ontwikkeld voor iedereen die de basisprincipes van paleografie al beheerst en graag deze kennis en vaardigheden wil verdiepen. Tijdens vijf cursusavonden leer je handschriften uit verschillende periodes, van zestiende tot twintigste eeuw, te ontcijferen en de tekst in haar tijd te plaatsen en begrijpen.

Schrijf je in voor deze cursus Paleografie voor gevorderden en ontdek de wereld van oude geschriften.

Image


Cursus paleografie voor beginners

Na het succes van onze cursussen bieden wij dit najaar opnieuw een beginnerscursus paleografie aan. Paleografie is de kunst van het lezen en ontcijferen van oude handschriften. 

Of je nu bezig bent met het onderzoeken van je familiegeschiedenis, je huis of je woonomgeving, vroeg of laat kom je in aanraking met prachtige maar uitdagende bronnen in oude handschriften. Onze cursus paleografie voor beginners kan je hierbij helpen!

Tijdens deze cursus leer je de basisbeginselen van het lezen van handschriften uit de afgelopen vier eeuwen. We beginnen met een boeiende inleiding over de ontwikkeling van het schrift en gaan vervolgens in op de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen die je tegenkomt. Daarna leer je de kunst van het transcriberen, waarbij je teksten zo  nauwkeurig mogelijk overschrijft. We lezen diverse teksten uit onze archieven waarmee je kunt leren en oefenen. 

Schrijf je in voor onze beginnerscursus paleografie en laat je betoveren door de rijkdom van oude handschriften!

Image


Workshop ‘fotograferen met je iPhone’

Met je smartphone heb je altijd een camera bij de hand om mooie foto’s te maken. Fotograaf Gerhard Hof leertje je in deze gratis workshop hoe je met kleine aanpassingen van je instellingen betere en mooiere foto’s kunt maken.

Gerhard Hof is lid van Fotoclub Stichtse Vecht en nam deel aan de tentoonstelling die afgelopen maanden bij het RHCVV te zien was.

Er wordt een ochtend- en een middagworkshop gegeven. In onderstaand aanmeldformulier kun je aangeven op welk tijdstip je wilt deelnemen aan de workshop.

Er is een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je snel in!

Image


Extra cursus stamboomonderzoek
voor beginners

Vanwege het grote succes organiseren wij vanaf eind mei een extra cursus stamboomonderzoek voor beginners. Wil je meer weten over je voorouders, maar weet je niet hoe te beginnen? Dan is deze vierdelige cursus wellicht iets voor jou. Tijdens de bijeenkomsten leer je stap voor stap hoe je je familiegeschiedenis kunt onderzoeken. In archieven zijn fascinerende verhalen te vinden over je voorouders, maar de hoeveelheid (digitale) bronnen kan ontmoedigend zijn. Tijdens de cursus leer je welke historische bronnen er zijn, wat hun waarde is en hoe je deze informatie op een goede manier interpreteert. De opgedane kennis stelt je in staat om online en in alle Nederlandse archieven onderzoek te doen. Het is niet nodig dat je voorouders afkomstig zijn uit ons werkgebied.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Je kunt je aanmelden voor de middagcursus of voor
de avondcursus.


  • Middagcursus (14.00-16.00 uur) op vrijdag 26 mei, 2, 9 en 16 juni.

  • Avondcursus (19.00-21.00 uur) op donderdag 25 mei, 1, 8 en 15 juni.


De cursus kost € 40,— inclusief koffie en thee en wordt gegeven bij ons op het archief, Schepersweg 6e in Breukelen. Er is een maximumaantal deelnemers van 10 personen per
groep.

Image


11 mei – Workshop paleografie
Volgeboekt

De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’ laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. In de gratis workshop paleografie leer je deze oude handschriften te ontcijferen.

Praktische informatie

  • Je kunt je niet meer aanmelden
  • Donderdagavond 11 mei van 19.00 – 21.00 uur


12 mei – Workshop paleografie
Volgeboekt

De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’ laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. In de gratis workshop paleografie leer je deze oude handschriften te ontcijferen.

Praktische informatie

  • Je kunt je niet meer aanmelden
  • Vrijdagmiddag 12 mei van 14.30 - 16.30 uur

Wellicht ook interessant