Cursussen en workshops
Cursus paleografie voor beginners
Dit najaar bieden wij opnieuw een beginnerscursus paleografie aan op vrijdagmiddag en donderdagavond. Paleografie is het lezen en ontcijferen van oude handschriften. Of je nu bezig bent met het onderzoeken van je familiegeschiedenis, je huis of je woonomgeving, vroeg of laat kom je in aanraking met prachtige maar soms uitdagende bronnen in oude handschriften. Onze cursus paleografie voor beginners kan je hierbij helpen!
Voorgaande cursussen en workshops
Workshop paleografie
In de tentoonstelling De stem van het volk. Ontwikkeling van de democratie in Nederland vanaf 1795 kom je prachtige en soms ook uitdagende bronnen in oude handschriften tegen. In deze gratis workshop paleografie leer je in twee uur de eerste beginselen van het lezen en ontcijferen van deze oude handschriften.
Kinderworkshop karikatuurtekenen
Creatieve en educatieve kinderworkshop ‘Karikatuur/spotprent tekenen en drukken’ voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Onder leiding van een professionele kunstdocent leren de jonge deelnemers hoe ze met slechts enkele lijnen de herkenbare eigenschappen van een dier kunnen tekenen. Hiervan maken zij een stempel en drukken deze op papier om mee naar huis te nemen. In de workshop wordt ook aandacht besteed aan spotprenten en hoe daarin de eigenschappen van dieren vaak worden gebruikt om een mening of eigenschap van iemand uit te beelden.
In politieke spotprenten wordt vaak op ludieke wijze een mening gegeven, waarbij regelmatig dieren worden afgebeeld. Zo werd koning Willem III vaak bekritiseerd door hem af te beelden als koning Gorilla.
Cursus paleografie voor gevorderden
Ga jij regelmatig de uitdaging aan om oude handschriften te ontcijferen en wil je hier nog beter in worden? Dan is onze cursus ‘Paleografie voor gevorderden’ precies wat je zoekt!
De cursus start op donderdag 9 november en is ontwikkeld voor iedereen die de basisprincipes van paleografie al beheerst en graag deze kennis en vaardigheden wil verdiepen. Tijdens vijf cursusavonden leer je handschriften uit verschillende periodes, van zestiende tot twintigste eeuw, te ontcijferen en de tekst in haar tijd te plaatsen en begrijpen.
Schrijf je in voor deze cursus Paleografie voor gevorderden en ontdek de wereld van oude geschriften.
Cursus paleografie voor beginners
Na het succes van onze cursussen bieden wij dit najaar opnieuw een beginnerscursus paleografie aan. Paleografie is de kunst van het lezen en ontcijferen van oude handschriften.
Of je nu bezig bent met het onderzoeken van je familiegeschiedenis, je huis of je woonomgeving, vroeg of laat kom je in aanraking met prachtige maar uitdagende bronnen in oude handschriften. Onze cursus paleografie voor beginners kan je hierbij helpen!
Tijdens deze cursus leer je de basisbeginselen van het lezen van handschriften uit de afgelopen vier eeuwen. We beginnen met een boeiende inleiding over de ontwikkeling van het schrift en gaan vervolgens in op de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen die je tegenkomt. Daarna leer je de kunst van het transcriberen, waarbij je teksten zo nauwkeurig mogelijk overschrijft. We lezen diverse teksten uit onze archieven waarmee je kunt leren en oefenen.
Schrijf je in voor onze beginnerscursus paleografie en laat je betoveren door de rijkdom van oude handschriften!
Ontdek je schrijftalent
Op donderdag 16 mei geeft schrijver Lyda Westerink een creatieve schrijfworkshop. Aan de hand van verhalen en objecten uit de lopende tentoonstelling ‘De stem van het volk’, over democratie en de grondwet, leren de deelnemers korte verhalen schrijven. De workshop is voor alle enthousiaste schrijfliefhebbers, ervaring is niet nodig.
Bij de workshop laten de deelnemers zich inspireren door de verhalen en beelden uit de tentoonstelling ‘De stem van het volk’, waarin het verhaal wordt verteld van de democratie en de grondwet aan de hand van (lokale) gebeurtenissen en originele archiefstukken. Zo kan een foto uit 1962 van een bruid in een stemhokje in Wilnis dienen als inspiratie voor een verhaal. Waarom gaat ze stemmen in haar bruidsjurk? Hoe voelde ze zich op dat moment? Of een archiefstuk over het verwijderen van erestoelen uit de kerk. Hoe zouden de mensen die normaalgesproken op een erestoel zaten hierop reageren? Laat je fantasie de vrije loop en schrijf met de tips van Lyda Westerink een spannend, meeslepend of verrassend kort verhaal.
Lyda Westerink is schrijver en journalist. Jarenlang begeleidde zij auteurs uit het zakenleven, tegenwoordig geeft zij cursussen en workshops creatief schrijven. ‘Of je nu een ervaren schrijver bent of gewoon geïnteresseerd bent om je schrijfvaardigheden te ontdekken, deze workshop is voor iedereen toegankelijk’, zegt Lyda Westerink. ‘Het wordt een avond vol creativiteit en inspiratie, waarbij we verhalen laten ontstaan uit de rijke geschiedenis van onze democratie in de regio.’
Praktische informatie
Datum: donderdag 16 mei
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: RHCVV
Kosten: € 5,– (ter plaatse te voldoen via pin of contant)
Aanmelden is verplicht.
Cursus stamboomonderzoek voor beginners - VOL
Deze cursus is vol en aanmelden voor de reservelijst is niet meer mogelijk. Ben je geïnteresseerd in de cursus stamboomonderzoek in 2025? Stuur dan een e-mail onder vermelding van ‘wachtlijst cursus 2025’. We informeren je dan als eerste over ons nieuwe cursusaanbod in het nieuwe jaar.
Heb je altijd al je familiegeschiedenis willen uitzoeken, maar weet je niet waar te beginnen? Eind maart begint onze nieuwe cursus stamboomonderzoek voor beginners. In vier bijeenkomsten (naar keuze op donderdagavond of vrijdagmiddag) krijg je een introductie in de wereld van stamboomonderzoek, waarbij de focus ligt op het leren begrijpen en interpreteren van diverse historische bronnen. Je leert welke historische bronnen er zijn, wat hun waarde is en je krijgt handvatten voor het zelf doen van onderzoek. Met de opgedane kennis kun je straks online en in alle Nederlandse archieven aan de slag. Het is dus niet noodzakelijk dat je voorouders uit deze omgeving komen.
In archieven zijn prachtige verhalen te ontdekken. De hoeveelheid (digitale) bronnen kan echter overweldigend zijn en hoe interpreteer je die informatie vervolgens op een goede manier? De cursus geeft je een inleiding op stamboomonderzoek en leert je alles over bronnen als de Burgerlijke Stand, notarieel archief en Doop-, Trouw- en Begraafboeken.
De cursus wordt gegeven door Els Elenbaas. Zij was jaren werkzaam bij het Regionaal Archief Zuid-Utrecht (RAZU), heeft een aantal publicaties op haar naam staan en is een autoriteit in Nederland op het gebied van genealogie.
Workshop ‘fotograferen met je iPhone’
Met je smartphone heb je altijd een camera bij de hand om mooie foto’s te maken. Fotograaf Gerhard Hof leertje je in deze gratis workshop hoe je met kleine aanpassingen van je instellingen betere en mooiere foto’s kunt maken.
Gerhard Hof is lid van Fotoclub Stichtse Vecht en nam deel aan de tentoonstelling die afgelopen maanden bij het RHCVV te zien was.
Er wordt een ochtend- en een middagworkshop gegeven. In onderstaand aanmeldformulier kun je aangeven op welk tijdstip je wilt deelnemen aan de workshop.
Extra cursus stamboomonderzoek
voor beginners
Vanwege het grote succes organiseren wij vanaf eind mei een extra cursus stamboomonderzoek voor beginners. Wil je meer weten over je voorouders, maar weet je niet hoe te beginnen? Dan is deze vierdelige cursus wellicht iets voor jou. Tijdens de bijeenkomsten leer je stap voor stap hoe je je familiegeschiedenis kunt onderzoeken. In archieven zijn fascinerende verhalen te vinden over je voorouders, maar de hoeveelheid (digitale) bronnen kan ontmoedigend zijn. Tijdens de cursus leer je welke historische bronnen er zijn, wat hun waarde is en hoe je deze informatie op een goede manier interpreteert. De opgedane kennis stelt je in staat om online en in alle Nederlandse archieven onderzoek te doen. Het is niet nodig dat je voorouders afkomstig zijn uit ons werkgebied.
Praktische informatie
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Je kunt je aanmelden voor de middagcursus of voor de avondcursus.
- Middagcursus (14.00-16.00 uur) op vrijdag 26 mei, 2, 9 en 16 juni.
- Avondcursus (19.00-21.00 uur) op donderdag 25 mei, 1, 8 en 15 juni.
De cursus kost € 40,— inclusief koffie en thee en wordt gegeven bij ons op het archief, Schepersweg 6e in Breukelen. Er is een maximumaantal deelnemers van 10 personen per groep.
11 mei – Workshop paleografie
Volgeboekt
De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’ laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. In de gratis workshop paleografie leer je deze oude handschriften te ontcijferen.
Praktische informatie
- Je kunt je niet meer aanmelden
- Donderdagavond 11 mei van 19.00 – 21.00 uur
12 mei – Workshop paleografie
Volgeboekt
De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’ laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. In de gratis workshop paleografie leer je deze oude handschriften te ontcijferen.
Praktische informatie
- Je kunt je niet meer aanmelden
- Vrijdagmiddag 12 mei van 14.30 - 16.30 uur