Logo

Zoekwijzer Historische bibliotheek en documentatie

Introductie

Onze collectie Historische bibliotheek en documentatie is onderverdeeld in vier aparte deelcollecties:

  • HB Bibliotheek
  • HP Periodieken
  • HK Kranten
  • HD Documentatie

In de HB Bibliotheek zitten boeken die gaan over de plaatsen in ons werkgebied, over de geschiedenis van de regio en van Nederland. Daarnaast hebben we boeken op het gebied van genealogie, archiefwetenschap en andere historische onderwerpen.

In de HP Periodieken kom je tijdschriften en periodieken van de heemkundekringen uit ons werkgebied tegen. Hierin zijn veel interessante artikelen te vinden over de plaatselijke en regionale geschiedenis.

In de collectie HK Kranten zitten exemplaren van de lokale weekbladen en van nationale en regionale kranten en krantenknipsels.

In de collectie HD documentatie zit een verzameling van diverse bronnen van knipsels, bidprentjes, schoolartikelen en ander gedrukt en geschreven materiaal. Hierin vind je documentatie die is verzameld over plaatselijke en regionale gebeurtenissen, maar ook locaties en personen.

 

Hoe kan ik zoeken in de collectie?

Zoekmachines zijn erg gevoelig en daarom is het zoeken soms een behoorlijke uitdaging. Gelukkig zijn er zogeheten wildcards of jokertekens om het eenvoudiger te maken.

Jokertekens

Je kunt in onze zoekmachines zogenoemde wildcards of jokertekens gebruiken. Met een ? (vraagteken) vervang je 1 letter, met een * (asterisk) een willekeurig aantal letters. Met de zoekopdracht [vereniging] vind je precies dat woord. Met de zoekopdracht [vereniging*] vind je ook verenigingen, verenigingsblad, verenigingsactiviteit, et cetera.

Het plaatsen van een of meer wildcards kan veel invloed hebben op de resultaten. Met de zoekopdracht [sport] vind je 17 zoekresultaten en met [sport*] stijgt dit aantal naar 105.

Een zoekterm kan niet met een vraagteken of sterretje beginnen. Het sterretje kan na de derde letter worden geplaatst en het vraagteken na de eerste letter. Voorbeeld: pa* of ?aard kunnen dus niet, maar paa* en p?ard wel.

Met een – (minnetje) kun je bepaalde zoektermen uitsluiten. Je bent bijvoorbeeld alleen op zoek naar de familie Boer en niet naar bijvoorbeeld de Boer of den Boer. Geef in dat geval in het veld ‘tussenvoegsel’ het volgende aan: -de  -den (‘minnetje “de” spatie minnetje “den”’). Je zult zien dat je dan alleen ‘Boer’ vindt. Datzelfde geldt ook voor de ‘rol’ die iemand vervult.

Klik hier voor meer informatie over jokertekens.’

 

Klik hier om in de Historische bibliotheek en documentatie te zoeken.

Je bent nu in het hoofdscherm van de Historische bibliotheek en documentatie en hebt toegang tot de duizenden boeken, periodieken, kranten en documentatie uit onze collectie.

Linksboven zie je een zoekveld. Door op het zoekveld te klikken open je een uitgebreider zoekveld met meer zoekopties. Zo kun je nog gerichter zoeken.

Afbeelding5

Zoeken in alles

Als je in alles tegelijk wilt zoeken, typ je rechtsboven in het zoekveld de zoekterm in en zoek je door alles.

Deze zoekresultaten kun je aan de rechterzijde van het scherm vervolgens filteren op bijvoorbeeld gemeente, hoofd- en subrubriek. Naast het zoeken in alle velden, kun je hier ook specifieker zoeken op titel, auteur, plaats van uitgave of jaar van uitgave.

Afbeelding6

Zoeken in de deelcollecties

Wil je alleen zoeken in een van de vier deelcollecties afzonderlijk? Dan kun je aan de linkerkant de zoekresultaten filteren op collectie. Kies daar tussen Bibliotheek, Documentatie, Kranten en Periodieken.

Iets gevonden?

Heb je iets gevonden dat je zou willen inzien? De historische bibliotheek en documentatie is alleen te bekijken op onze studiezaal. Boeken, tijdschriften en dergelijke zijn niet digitaal beschikbaar via onze website. Deze zijn in te zien op onze studiezaal. Neem contact met ons op via e-mail, telefoon (0346) 259 425 of chat voor het maken van een afspraak.

Wellicht ook interessant