Logo

Zoekwijzer Stamboomonderzoek

Introductie

Stamboomonderzoek of genealogisch onderzoek kan op allerlei manieren. Begin altijd met het verzamelen van gegevens over je ouders, grootouders en andere familieleden. Vooral geboortedata en woonplaatsen zijn van belang. Met behulp van deze gegevens kunt u verder zoeken in de burgerlijke stand (vanaf 1811), bevolkingsregisters (circa 1850-1940) en doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) van vóór 1811.

Op onze site kunt u op verschillende manieren zoeken in deze bronnen.

  • Zoek op personen
  • Zoek in archieftoegangen

1. Zoek op personen

In het menu onder de tab ‘zoeken in alles’ gaat u naar de pagina ‘zoek op personen’. Via deze pagina kunt u zoeken naar een persoon in meerdere bronnen tegelijk.

Linksboven is er een zoekbalk die u kunt uitklappen door op de twee pijltjes ernaast te klikken. Hier kunt de gegevens invullen van de persoon waar u naar zoekt. Klik vervolgens op ‘Zoeken’ of druk op enter.

 

U kunt de zoekresultaten filteren op diverse kenmerken, waaronder de gemeente of plaats en bronsoort.

Bij het aanklikken van een persoonsnaam in de zoekresultaten, opent een detailscherm met daarin een overzicht van alle beschreven gegevens uit de bron. Door het aanklikken van het + teken worden meer gegevens van de betreffende persoon zichtbaar.

In sommige gevallen zijn er scans aanwezig. In dat geval worden deze onder de beschrijving getoond.


2. Zoeken in archieftoegangen

Als u niet direct op de naam van een persoon wilt zoeken, maar in de bronnen zelf wilt kijken kan dat via de archieftoegangen.

U kunt op twee manieren bij de genealogische bronnen terecht komen.

Bij het tabblad ‘zoeken in alles’ kunt u naar ‘overzicht bronnen’ gaan. Hier kunt u klikken op de plus voor ‘archieftoegangen’ en vervolgens op de plus voor ‘genealogische bronnen’. Hier vindt u dan een overzicht van de belangrijkste genealogische bronnen van ons werkgebied.

De andere optie is via het tabblad ‘zoeken in alles’ en dan ‘zoek in alle archieven’. Hier kunt u met een zoekterm door al onze archieven zoeken. De resultaten kunt u filteren door aan de rechterkant een gemeente of plaats te selecteren. Ook kunt u hier op de hoofdrubriek ‘genealogische bronnen’ filteren. U zoekt dan in dezelfde bronnen als bij het ‘overzicht bronnen’. 

Zoektips

  • Als u naast het zoekveld linksboven op de twee pijltje naar beneden klikt, bij zoeken op personen, kunt u met het plus-teken naast ‘Persoon’ extra zoekregels toevoegen zodat u op een combinatie van twee personen kunt zoeken.
  • Namen werden vroeger sterk uiteenlopend gespeld. Daarom kan het zo zijn dat u een bepaalde persoon niet vindt, omdat diens naam net iets anders is gespeld. Als u het zoekveld weer uitklapt met de twee pijltjes naar beneden, dan staat er links onderaan ‘zoektips!’. Hier ziet u tips en wildcards die het zoeken makkelijker maken.

 

Scans downloaden

De scans die beschikbaar zijn kunt u ook downloaden. Dat kan door onder de afbeelding te klikken op ‘Download deze scan als jpg’. Een andere optie is via het selecteer symbool (de tweede van rechts). Hiermee kunt u een deel van de scan selecteren en die uitsnede opslaan.

 

Bronnen

De drie belangrijkste bronnen bij genealogisch onderzoek zijn:

  • Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) van voor 1811
  • Burgelijke stand, vanaf 1811
  • Bevolkingsregisters, c. 1850-1940

Wellicht ook interessant