Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Tentoonstellingen

Oorlog in de provincie - de Utrechtse 50 foto's

2 t/m 27 juni

Van 2 tot en met 27 juni is de reizende foto-expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te bezoeken. De expositie maakt onderdeel uit van het landelijke project 75 Jaar Vrijheid De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De foto’s zijn gekozen uit de collecties van musea, archieven en uit inzendingen van het publiek en geven een indrukwekkend beeld van de provincie Utrecht in oorlogstijd.

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid.
In de tentoonstelling komen specifieke aspecten aan bod uit de provincie Utrecht, tezamen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.

Onderdeel van landelijk project
De foto-expositie in Breukelen hoort bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Een nationaal project in het kader van 75 jaar Vrijheid. In elke provincie is men op zoek gegaan naar de vijftig meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog; in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek. In de werkgroep van Provincie Utrecht, onder leiding van de commissaris van de koning, waren vertegenwoordigd: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.

Online rondleiding
Journalist en historicus Ad van Liempt geeft bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) online een toelichting op de tentoonstelling Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s. Deze ‘online rondleiding’ zal in twee delen online komen op de website en social media kanalen van het RHCVV op donderdag 18 juni en donderdag 25 juni. Ad van Liempt is tevens auteur en programmamaker en maakte deel uit van de werkgroep van de provincie Utrecht die de foto’s voor de tentoonstelling heeft gekozen. In de tweedelige rondleiding zal hij bij zo’n 25 foto’s de verhalen achter de foto’s te vertellen.

Lees meer >

Lijken met passanten, Rhenen

Rhenen, mei 1940
In de nacht van 10 op 11 mei 1940 begon de Slag om de Grebbeberg. Vanuit Wageningen werd de Duitse artillerieaanval geopend op de voorposten van de Grebbelinie die aan de voet van de Grebbeberg lagen. Hier lag de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie die de toegang tot het westen van het land afschermde. Ondanks de verouderde bewapening boden de Nederlandse militairen echter hevige weerstand. Na twee dagen felle strijd waren de Nederlandse troepen ernstig verzwakt. Op 13 mei moesten zij zich terugtrekken. Tijdens de gevechten aan de Grebbelinie zijn 424 Nederlandse militairen gesneuveld. Op deze foto, genomen bij de Grebbeweg in Rhenen, liggen vier van hen aan de rechterkant van de weg in de berm. In de verte marcheren Duitse militairen verder. Rechts staat het bord van een theeschenkerij en pension met de, in deze context, ironische naam ‘Rust Wat’. De gesneuvelde soldaten behoorden zeer waarschijnlijk tot de 8e Compagnie Mortieren.

Heeft u een vraag bij deze foto? Stuur 'm op naar info@rhcvechtenvenen.nl en misschien beantwoordt journalist en historicus Ad van Liempt uw vraag wel tijdens zijn online rondleiding door de tentoonstelling.

Bron: Fotograaf onbekend/ NIOD, Beeldbank WO2 (beeldnummer 64500)

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.