Logo
Vrijwilliger in de spotlight

Vrijwilliger in de spotlight

Waar zou het RHCVV zijn zonder zijn team van toegewijde en kundige vrijwilligers? En waar zijn ze zoal mee bezig? In deze rubriek vertellen ze over hun belevenissen en ontdekkingen. Deze keer zetten we Wil van Ede in de schijnwerpers.

Hoe ben je bij het RHCVV betrokken geraakt?

Ik houd mij als hobby bezig met stamboomonderzoek. Toen er na mijn pensionering in de VAR (regionale krant van Stichtse Vecht, red.) een oproep voor een workshop stamboomonderzoek stond, ben ik  daar heengegaan en heb mij gelijk opgegeven als vrijwilliger. Het leek mij leuk om even het huis uit te zijn en mensen te ontmoeten, helaas kwam corona al na twee maanden. Thuis kon ik wel verder met namen klapperen (het noteren van namen uit de papieren bronnen in de computer, red.), maar ik ben blij dat we nu weer hier bij het RHCVV kunnen zijn.

Waar ben je hier vooral mee bezig als vrijwilliger bij het RHCVV?

Ik ben vooral bezig met het klapperen van namen. Destijds ben ik begonnen met de geboorteaktes van De Bilt en vervolgens met bevolkingsregisters. Dit kan ik ook thuis doen, als ik hier aanwezig ben vind ik het leuk om andere werkzaamheden te doen zoals ompakken. Dit betekent dat ik de oude mappen en dozen vervang voor nieuwe zuurvrije mappen en dozen, allemaal erg nauwkeurig. Momenteel ben ik bezig met de huwelijkse bijlagen. Die moeten worden omgepakt en ook worden de namen in het systeem gezet, zodat de gegevens toegankelijk worden.

 Wat vind je het leukst aan het werk?

Het toegankelijk maken van de archieven vind ik heel leuk. Oud schrift ligt mij wat minder, terwijl sommige andere vrijwilligers dat juist geweldig vinden. Ik hou juist van nummeringen en heel secuur alles invoeren. Ik heb altijd in de financiële administratie gezeten, dus dat precisiewerk ligt me wel. Ik heb hier inmiddels al ruim 45.000 namen geklapperd! Al die namen zijn nu te vinden, dat geeft me een goed gevoel.

Hoe is het contact met de andere vrijwilligers?

Het contact met de anderen is altijd heel gezellig en waardevol. Ik kom een halve dag in de week, vaak op dinsdag. Eén keer in de maand ga ik op donderdag, dan zijn we met een grotere groep en spreek ik andere vrijwilligers. Ook de medewerkers van het RHCVV zijn aardig en behulpzaam. Er is een leuke sfeer.

Wat is je het meest bijgebleven uit het archief?

Persoonlijk vind ik het heel interessant om te zien wat er bij het RHCVV allemaal bewaard wordt. Niet alleen gemeentelijke archieven, maar ook een aantal privécollecties en spullen, dat wist ik niet. Vroeger werd alles zo minutieus gedocumenteerd en gearchiveerd. Dat er een tentoonstelling gemaakt is over democratie met documenten uit de archieven vind ik hartstikke leuk. Democratie vind ik een heel belangrijk onderwerp, dus ik heb alles uitgebreid bekeken en was ook bij de opening. Hopelijk komen er nog veel bezoekers!