Logo
Vrijwilliger in de spotlight

Vrijwilliger in de spotlight

Waar zou het RHCVV zijn zonder zijn team van toegewijde en kundige vrijwilligers? En waar zijn ze zoal mee bezig? In deze rubriek vertellen ze over hun belevenissen en ontdekkingen. Deze keer zetten we Jan Blom in de schijnwerpers.

Hoe ben je bij het RHCVV betrokken geraakt?

Een jaar of vijftien geleden begon ik mijn stamboom uit te zoeken bij het RHCVV en in RHC Rijnstreek en Lopikerwaard. Voor mijn werk als regeltechnicus kwam ik toevallig bij het RHCVV terecht. Ik wist dat mijn familie uit deze regio kwam en toen ik ernaar vroeg vertelde een medewerker dat ze hier veel over mijn familie hadden liggen. Dat vond ik reuze interessant. Ik kreeg wat papieren mee – dat ging toen allemaal nog niet via de computer. Ik vond het zo leuk dat ik elke woensdag vrij nam om hier aan mijn stamboom te werken. Toen ik hier zo vaak kwam, vroegen ze mij of ik vrijwilliger wilde worden van het RHCVV. Dat ben ik nu al negen jaar.

Welke interessante dingen ben je tegengekomen bij je onderzoek naar je stamboom?

Ik heb mijn stamboom tot 1590 teruggevonden. Ik ontdekte dat er in de familie Blom veel schepen (plaatselijke bestuurders, red.) voorkwamen. Ik heb het gen van bestuurders. Mijn opa was bijvoorbeeld locoburgemeester van Kortenhoef. Toen ik naar gegevens van voor 1720 ging zoeken moest ik naar het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard omdat de familie Blom blijkbaar uit Teckop komt, een buurtschap in gemeente Woerden.

Waar ben je hier vooral mee bezig als vrijwilliger bij het RHCVV?

Ik ben vooral bezig met notariële stukken transcriberen. Oud schrift dus. Of dat moeilijk is? Ja, soms wel. Ik heb het geleerd door cursussen te volgen onder andere hier bij het RHCVV en heb ook al oude stukken gelezen toen ik met mijn eigen stamboom bezig was. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. Maar je komt natuurlijk allerlei verschillende handschriften tegen. Ik ben nu bezig met een pittig stuk uit Demmerik, een buurtschap van gemeente De Ronde Venen. Als ik er niet uitkom kan ik altijd hulp vragen aan een collega-vrijwilliger, een medewerker van de studiezaal of een vaste bezoeker die hier elke donderdag komt.

Hoe is het contact met de andere vrijwilligers?

Het is altijd heel leuk en gezellig. Echt een stuk sociale toevoeging. Op donderdag is het wat drukker en zijn we met een stuk of tien. Dan drinken we gezellig samen koffie. Op dinsdag zijn we met een kleiner groepje, dan spreek je elkaar nog wat diepgaander.

Wat is je het meest bijgebleven uit het archief?

Wat het meest indruk heeft gemaakt was een stuk uit het oud-rechterlijk archief van het hooggerecht van de Proosdijlanden (1596-1798) over een jonge vrouw die ongewild zwanger was en in een steegje was bevallen van een baby. Die vrouw bracht haar baby op gruwelijke wijze om – ik ga niet vertellen hoe, want het is te luguber. Verderop in het boek wordt omschreven dat de vrouw op dezelfde wijze is gestraft, als hoe zij de baby heeft vermoord. Opvallend is dat we niet weten hoe en door wie de vrouw zwanger is geraakt, alleen de feitelijke informatie werd genoteerd. Dit soort stukken over rechtspraak vind ik erg interessant, daar zou ik mij wel meer in willen verdiepen en het willen beschrijven, zodat het ook voor anderen vindbaar is op de website.