Logo
Vrijwilliger in de spotlight

Vrijwilliger in de spotlight

Waar zou het RHCVV zijn zonder zijn team van toegewijde en kundige vrijwilligers? En waar zijn ze zoal mee bezig? In deze rubriek vertellen ze over hun belevenissen en ontdekkingen. Deze keer zetten we Irma Gondrie in de schijnwerpers.

Hoe ben je bij het RHCVV betrokken geraakt?

In 2013 heb ik meegewerkt aan een tentoonstelling over L.C. Dudok de Wit, ook wel bekend als Kees de Tippelaar. Kees de Tippelaar was een markante Breukelaar die veel voor het dorp heeft betekent. Hij is al overleden in 1913, maar nog steeds trakteert hij elk jaar de kinderen uit Breukelen op een portie poffertjes.
Ik ben lid van de Historische Kring Breukelen en heb in die hoedanigheid al heel wat dagen op de studiezaal gesnuffeld door verschillende archieven. Ik vind archieven gewoon hartstikke leuk! Zo kwam ik hier uiteindelijk terecht als vrijwilliger.

Wat heb je al gedaan?

Ik ben begonnen met het klapperen van notariële akten *uit Abcoude. Ik vond dit erg leuk om te doen, maar ik merkte al snel dat ik liever met de akten van Breukelen aan de gang wilde gaan. En zo geschiedde. In deze notariële akten staan ontzettend veel gebeurtenissen beschreven. Je ontdekt zo heel veel over het wel en wee in Breukelen. Wie woonde er, waar woonden ze en wat deden ze? Dit kom je allemaal tegen in de vele testamenten, huwelijksvoorwaarden, boedelbeschrijvingen, schuldbekentenissen en nog veel meer.

Waar ben je nu mee bezig?

Op een gegeven moment kon ik niet verder met een nieuw notarieel boek, omdat deze gerestaureerd moest worden. Toen kwam de collectie van Ties Verkuil op mijn pad. Ties Verkuil verzamelde alles wat met Kees de Tippelaar te maken had. Ties Verkuil heeft ook een boek geschreven over Kees de Tippelaar.
Na zijn overlijden is zijn collectie aan het RHCVV overgedragen. Momenteel ben ik dit aan het inventariseren.

Hoe gaat het inventariseren?

Het is heel leuk om te doen. Ik word steeds weer verwonderd door de stukken die ik hierin tegenkom. Het is een secuur werk en er zijn een aantal regels waar je heel goed op moet letten, zodat de collectie straks goed toegankelijk is.

Het "klapperen" van notariële akten verwijst naar het systematisch ordenen en indexeren van notariële akten in een register, ook wel bekend als een klapper. Het register of de klapper bevat een gestructureerde lijst of index van akten die door een notaris zijn opgesteld. Het klapperen is een belangrijke administratieve taak die wordt uitgevoerd om de toegankelijkheid en vindbaarheid van notariële akten te vergemakkelijken. Door de akten te klapperen, kunnen belanghebbenden gemakkelijker specifieke akten opzoeken op basis van bijvoorbeeld datum, namen van betrokken partijen of onderwerp.