Logo
Soldaten in de streek, 1672 – 1673. Restanten van het Rampjaar in het archief

Soldaten in de streek, 1672 – 1673. Restanten van het Rampjaar in het archief

Kom naar de tentoonstelling en ontdek wat er zich in de Vechtstreek afspeelde toen Franse soldaten in 1672 ons land aanvielen. Bekijk de bijzondere 17de-eeuwse documenten, brieven en prenten of ga zelf op onderzoek en doe mee met de opdrachten (voor jong en oud). Wegens succes is de tentoonstelling verlengd tot en met eind mei.

Bijzondere archiefstukken uit het RHCVV

In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat de Republiek, het huidige Nederland, werd aangevallen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Doordat de Oud Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen.
Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Westbroek werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt. De vele brieven, verslagen, prenten en objecten in de tentoonstelling geven een goed beeld van de gebeurtenissen in het Rampjaar.

 

Interactieve tentoonstelling

In de expositieruimte kun je zelf op onderzoek gaan en opdrachten uitvoeren. Op een grote overzichtskaart kun je aan de hand van vragen erachter komen hoe de regio er tijdens het Rampjaar uit moet hebben gezien en welke invloed de Oude Hollandse Waterlinie had. Ontdek de opdrachten in de grote archieflades en neem een woordzoeker met 17de-eeuwse voornnamen mee naar huis.

Activiteiten rond de tentoonstelling

Lezing over het Rampjaar, woensdag 19 april, 15.00-17.00 uur.
Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder van het RHCVV) geeft een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling.
Lees meer

Cursus paleografie, vrijdag 12 mei, 14.30-16.30 uur.
De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het schrift uit die tijd te lezen is.
Lees meer

Boek bij tentoonstelling

Bij de tentoonstelling hebben wij in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit onze archieven worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij het RHCVV, je lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.