Logo
Oorlog in de provincie - de Utrechtse 50 foto's

Oorlog in de provincie - de Utrechtse 50 foto's

2 t/m 27 juni

Van 2 tot en met 27 juni is de reizende foto-expositie Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te bezoeken. De expositie maakt onderdeel uit van het landelijke project 75 Jaar Vrijheid De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. De foto’s zijn gekozen uit de collecties van musea, archieven en uit inzendingen van het publiek en geven een indrukwekkend beeld van de provincie Utrecht in oorlogstijd.

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid.
In de tentoonstelling komen specifieke aspecten aan bod uit de provincie Utrecht, tezamen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg. Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.

Onderdeel van landelijk project
De foto-expositie in Breukelen hoort bij het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Een nationaal project in het kader van 75 jaar Vrijheid. In elke provincie is men op zoek gegaan naar de vijftig meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog; in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek. In de werkgroep van Provincie Utrecht, onder leiding van de commissaris van de koning, waren vertegenwoordigd: de Universiteit Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, het Centraal Museum, Het Utrechts Archief, Amersfoort in C, Archief Eemland, Het Spoorwegmuseum, FOTODOK, het Nationaal Militair Museum, het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en RTV Utrecht.

Online rondleiding
Journalist en historicus Ad van Liempt geeft bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) online een toelichting op de tentoonstelling Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s. Deze ‘online rondleiding’ zal in twee delen online komen op de website en social media kanalen van het RHCVV op donderdag 18 juni en donderdag 25 juni. Ad van Liempt is tevens auteur en programmamaker en maakte deel uit van de werkgroep van de provincie Utrecht die de foto’s voor de tentoonstelling heeft gekozen. In de tweedelige rondleiding zal hij bij zo’n 25 foto’s de verhalen achter de foto’s te vertellen.