Logo

Oproep: archiefstuk zoekt onderzoeker!

In onze depots bevinden zich kilometers aan archiefstukken van gemeentes, particulieren, kerken, kranten, etc. Veel van deze stukken zijn tot nu toe nauwelijks nader bestudeerd. Veel van onze vaste bezoekers, vrijwilligers en ook wij - de medewerkers van het archief - pakken uiteraard regelmatig een archiefstuk of een interessant onderwerp op om nader te onderzoeken.

Sta jij te trappelen om in het nieuwe jaar met een archiefonderzoek te starten, en ben je nog op zoek naar een interessant onderwerp? Onze studiezaalmedewerkster Dorien heeft een aantal onderwerpen op een rijtje gezet. Misschien zit er iets voor je tussen?  

• Onder Nigtevecht was in 1754 een hofstede aangekocht door Floris Bontekoning. Hij herdoopte het in ‘buitenplaats Koningslust’. De buitenplaats ging enkele malen in andere handen over en werd kort na 1811 afgebroken. Het archief van de buitenplaats vind je bij ons en bevat 5 prachtige, goed leesbare charters (verkoopaktes) die de nieuwsgierigheid opwekken. Ga jij aan de slag met de geschiedenis en archiefstukken van deze buitenplaats?

• Over vechtpartijen, dieven en moordenaars vindt je meer in de archieven dan over brave boeren en burgers. Bijvoorbeeld een stuk uit het Oud-rechterlijk archief gerecht Mijdrecht (inventarisnr. 1521, pagina’s 13-14): In de nacht van 5 op 6 november 1788 werd er gedobbeld ‘ten huize en herberg van Leendert Jongeneel castelein’. De laatste raakte slaags met Dirk Bosdam, omdat Dirk ‘onvoldoende penningen’ bij zich had. De kwestie kwam voor bij rechter, baljuw en dijkgraaf Josua Ottens. Ben jij gek op misdaadseries? Duik dan in deze archieven en ga aan de slag met deze interessante verhalen!

• Onlangs hebben we een deel van het archief in schenking mogen ontvangen van de Parochiale Caritasinstelling Maarssen. Een door de bisschop benoemde onafhankelijke groep die probeert mensen in nood te helpen. Dit archief is voor nu nog opgeslagen in ons quarantainedepot (waar schenkingen gemiddeld 3 maanden liggen), maar dit archief is zoals we dat noemen, nog niet ‘ontsloten’. Dat wil zeggen dat alle dozen met stukken nog moeten worden uitgezocht, geïnventariseerd, beschreven. Een zeer interessante én grote klus.

• Ook meer recente geschiedenis is het bestuderen waard. Bijvoorbeeld de Nieuwstraat-kwestie die speelde in de jaren ’70 in De Bilt. Hoe ontstond het plan om – deels monumentale – panden af te breken? Het ging in totaal om 160 woningen en 20 bedrijven. Hoe is dit afgelopen (er zijn panden verdwenen uit het dorpsbeeld)? Het zou ook interessant zijn om afbeeldingen van vóór en na de sloop naast elkaar te leggen.

• Een prachtig initiatief leeft momenteel: het realiseren van een fietssnelweg genaamd ‘Dom-tot-Dam’. De stad Utrecht tekent binnenkort een intentieverklaring met het Rijk en de regio om dit te bereiken. Uiteraard is dit niet zomaar gerealiseerd en zijn er wat hobbels te nemen voordat je langs het Amsterdam-Rijnkanaal kunt fietsen over een route van zo’n 40 kilometer. Maar interessant om te ontdekken: in hoeverre volgt deze route een historisch traject? Mooi om dit in kaart te brengen en te verbeelden.

Wil je onderzoek doen naar een van deze onderwerpen, of heb je in onze inventaris zelf een interessant stuk gevonden dat je wilt uitdiepen? Dan ben je van harte welkom op onze studiezaal. Voor meer informatie kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak een afspraak via ons afsprakenformulier.