Logo

Preservation Watch

De floppydisk, de USB-stick, de externe harde schijf. Allemaal opslagmedia die door de tijd heen vervangen zijn of vervangen worden. Het laat zien dat de technologie niet stilstaat. In onze depots bevinden zich deze opslagmedia, maar steeds meer digitale archiefstukken bereiken ons vandaag de dag via de mail of een link naar een cloudopslaglocatie. We hebben als archiefdienst de taak om al deze digitale archiefstukken te bewaren en toegankelijk te houden voor de toekomst. Met al deze verschillende opslagmedia, maar ook met de grote hoeveelheid aan (oude) bestandsformaten, is dat een hele uitdaging! En wat gaat de toekomst voor nieuwe technologie brengen? Aan de ene kant kan nieuwe technologie ons helpen de oudere materialen beter te bewaren. Aan de andere kant brengt het nieuwe uitdagingen mee, want hoe gaan we deze nieuwe technieken archiveren? Om dit alles in de gaten te houden, werken we aan een Preservation Watch.

De Preservation Watch bestaat uit een groep specialisten die ontwikkelingen op het gebied van digitale preservering in de gaten houden. Daarbij kijken ze niet alleen naar wat er bij andere archiefdiensten gebeurt, maar ook daarbuiten. Want er gebeurt een hoop op digitaal gebied waar de archiefsector van kan leren. Wist je dat het e-depot, de digitale archiefbewaarplaats van het RHCVV, oorspronkelijk is ontwikkeld door NASA? Lees hier meer over ons e-depot.

Naast de Preservation Watch bij het RHCVV wordt er ook een landelijke Preservation Watch opgezet, onder leiding van Beeld en Geluid Hilversum. Beeld en Geluid is op dit moment aan het inventariseren waar in de archiefsector behoefte aan is en hoe Beeld en Geluid dat kan bieden. Denk hierbij aan online platforms, nieuwsbrieven en workshops. Ook wordt vanuit de archiefsector input gevraagd over ontwikkelingen en ideeën die er zijn of worden opgevangen. Wij ondersteunen dit uiteraard van harte.

Met het oprichten van een Preservation Watch vullen we weer een stukje van onze digitale preserveringsstrategie in. In de landelijke samenwerking blijven we op de hoogte van de laatste nieuwtjes en kunnen we snel inspringen op ontwikkelingen!

Preservation Watch