Logo

Novenen: bidden tussen Hemelvaart en Pinksteren

Hemelvaart en Pinksteren, feestdagen in mei en juni, die traditioneel goed zijn voor een aantal vrije dagen en (dus) gesloten studiezalen van archiefdiensten. Maar wat vieren we nou ook alweer tijdens deze dagen en wat hebben de zogenaamde 'novenen' in het archief van Weesp hiermee te maken?

Giotto - Scrovegni - -38- - Ascension
Hemelvaart, door Giotto di Bondone, publiek domein, 
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94640

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag en is negenendertig dagen na Eerste Paasdag en tien dagen voor Eerste Pinksterdag. Binnen het Christendom wordt herdacht dat Jezus volgens is 'opgevaren' naar zijn vader in de hemel, God. Hij beloofde zijn volgelingen dat de 'Heilige Geest' snel zou komen om hen te helpen en te ondersteunen en geestelijk verder te leiden.

Pinksteren is de christelijke feestdag, waarmop wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde vanuit de hemel op de apostelen en op andere aanwezige gelovigen. Hiermee wordt ook feitelijk het begin van de christelijke kerk gemarkeerd.

In het archief van de Rooms-Katholieke Parochie H. Laurentius is een verzameling 'Herderlijke brieven' opgenomen, officiële bisschoppelijke brieven waarin alle voorschriften voor gelovigen waren vastgelegd. Eén van de brieven uit 1845 is volledig in het Latijn geschreven en is getiteld 'Per solemnia Sacrea Pentecostes', het feest van het heilige Pinksteren.

In de brief staan de Novenen voorgeschreven, speciale gebeden die de mensen moesten bidden in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren. De naam 'novenen' verwijst naar het getal negen, het aantal dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren. Dit was ook het aantal dagen dat de apostelen in gebed bijeen waren in afwachting van de Heilige Geest.

Novenen-uitsnede

RK-parochie-H.-Laurentius

 

Bron: GAW044, archief van de Rooms-Katholieke Parochie H. Laurentius te Weesp, 1450-2010, inventarisnummer 152