Logo

Fietsen in Gooi en Vechtstreek: langs grafheuvels en ijzertijdnederzetting

Op 1 november gaan wederom nieuwe archeologieroutes door het Land van Hilde online. De Gooi en Vechtstreek kent een rijkdom aan archeologische vindplaatsen en vondsten. De verkenningstochten zijn daarom vervat in twee routes: een route over de hei en een door het rivierengebied. De archeologie routes zijn een initiatief van Huis van Hilde, het archeologiecentrum Noord-Holland dat begin 2015 opent in Castricum. Het centrum toont archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia binnen kreeg. Bewoners en bezoekers van Noord-Holland kunnen alvast kennismaken met archeologie in Noord-Holland via routes, presentaties, activiteiten en de vondstenactie #Archeoselfie.

De verschillen tussen de stuwwal van het Goois heidegebied en het veen-plassengebied van de Vecht zijn groot. Beide routes starten bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s Graveland.

De eerste route gaat over de Gooise heide en is een aparte ervaring. De vele ‘ogenschijnlijke wandelpaden’ kunnen ook befietst worden. Een deel van de route volgt de eeuwenoude doodwegen waarlangs men de overledenen vervoerde naar het St. Janskerkhof. De Gooise heide kan worden gezien als één grote Necropolis met grafheuvels en urnenvelden.

De tweede route door de Vechtstreek, het laaggelegen rivierengebied, over geasfalteerde wegen is comfortabeler. Het Gemeentemuseum Weesp, in het stadhuis, is een mooie stop. In Weesp werd tussen 1759-1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Het museum toont Weesper- en Amstelporselein en een kleinere collectie Loosdrechts porselein. Daarnaast is er vondstmateriaal te zien van de negen ijzertijdnederzettingen die in 2007 bijAetsveld, ook in de route opgenomen, zijn opgegraven.

De routes zijn te vinden op www.uitinnoordholland.nl en www.oneindignoordholland.nl.