Logo
Tentoonstelling Rampjaar verlengd t/m mei 2023

Tentoonstelling Rampjaar verlengd t/m mei 2023

Ruim 2700 bezoekers hebben inmiddels onze tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673' bezocht. Om nog meer mensen de kans te geven de interactieve tentoonstelling te bekijken is deze verlengd tot en met 31 mei 2023, waarbij verschillende extra activiteiten worden georganiseerd. Op woensdag 19 april is er een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Op vrijdag 12 mei leer je tijdens een workshop paleografie oude handschriften en teksten ontcijferen. Voor middelbare scholen hebben wij een educatief programma over het Rampjaar en de tentoonstelling ontwikkeld. Het begeleidende boek bij de tentoonstelling ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673', waarin verhalen uit de tentoonstelling zijn gebundeld, is bij ons en (online)boekhandels verkrijgbaar.

In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar zich voltrok. De Republiek werd van drie kanten aangevallen en de Vechtstreek vormde in deze periode de noordelijke frontlinie. Dit had rampzalige gevolgen voor de regio en de bevolking. Onze interactieve tentoonstelling, met een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken, geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio.

Lezing over het Rampjaar

Op woensdagmiddag 19 april (15.00-17.00 uur) geeft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Ook na honderden jaren blijken er nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven te liggen wachten om verteld te worden. Deelname kost €5,- (inclusief koffie of thee). Meld je aan voor deze activiteit via onze activiteitenkalender.

Workshop paleografie

De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. Wij organiseren op vrijdagmiddag 12 mei (14.30-16.30 uur) een gratis workshop paleografie waarin je leert deze oude handschriften te ontcijferen. Aanmelden voor de workshop kan via onze activiteitenkalender.

Educatief programma

Kinderen kunnen zelf met een speurtocht door de interactieve tentoonstelling lopen. Voor middelbare scholen hebben wij een onderwijsprogramma samengesteld, waarbij leerlingen aan de hand van opdrachten de tentoonstelling ontdekken, en een rondleiding krijgen door de archiefdepots. Interesse voor jouw klas? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’

Bij de tentoonstelling hebben wij in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit het archief van het RHCVV worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij ons op het archief, bij de lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.

Bezoekersinformatie tentoonstelling

De tentoonstelling is gratis te bezoeken t/m 31 mei 2023 (ma t/m vrij 09.00–17.00 uur, donderdagavond 18.00-20.30 uur) in het RHCVV, Schepersweg 6E, Breukelen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Stichtse Vecht en opgenomen in de programmering van het Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022.