Logo
Open Monumentendag

Open Monumentendag

Op zaterdag 9 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) van 10.00 tot 16.00 geopend voor Open Monumentendag. Nieuw dit jaar is dat het RHCVV ook aanwezig is in gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. Het landelijke thema is dit jaar levend erfgoed. De archieven en collecties van het regionaal archief RHCVV liggen boordevol levend erfgoed. In de depots bevinden zich onder andere bouwtekeningen, brieven en verslagen die soms al enkele honderden jaren oud zijn. In deze documenten zijn het ontstaan van de culturele gebruiken en tradities van nu zichtbaar. Ontdek deze stukken tijdens een rondleiding in de depots, doe archiefonderzoek op de studiezaal, bekijk de fototentoonstelling ‘Typisch jaren ’20, een tijdsbeeld in foto’s’ of laat een portretfoto maken door leden van de fotoclub’. Kinderen kunnen op speurtocht gaan naar alle loepen die zijn verstopt in het gebouw én een prijsje winnen.

Levend erfgoed

In de depots van het RHCVV liggen vele documenten, objecten en foto’s die de geschiedenis van de regio vertellen. De culturele gebruiken en tradities die van generatie op generatie zijn doorgegeven, zie je terug in documenten, verslagen en op foto’s. Denk hierbij aan gebruiken rond kermissen en foto’s van feestdagen, zoals Koninginnedag.

Loepenjacht

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een loepen-speurtocht, zij kunnen op onderzoek naar alle vergrootglazen die zijn verstopt in het gebouw. Bij het inleveren van hun kaart krijgen zij een prijsje.

Rondleidingen

Wil je weten wat een archief doet en waarom het zo belangrijk is dat de stukken goed bewaard blijven? Hier vertellen we je alles over tijdens een rondleiding door de depots. Je kunt mee met een rondleiding om 11.00, 12.00, 14.00 of 15.00 uur.

Op de studiezaal

Op de studiezaal staan medewerkers voor je klaar om mooie voorbeelden van levend erfgoed te tonen of je op weg te helpen met jouw eigen zoektocht naar bijvoorbeeld je familie- of huisgeschiedenis. In de archiefwinkel op de studiezaal vind je onder andere boeken over de lokale historie en diverse ansichtkaarten.

Fototentoonstelling

Daarnaast is bij de fototentoonstelling ‘Typisch jaren ’20, een tijdsbeeld in foto’s’ te bezoeken. In deze tentoonstelling van foto- en videoclub Stichtse Vecht wordt het dagelijks leven en het straatbeeld in de gemeente Stichtse Vecht van nu in beeld gebracht. Leden van de fotoclub staan klaar om gratis foto’s te maken van jou, je gezin of met vrienden.

Het RHCVV in gemeentehuis Jagtlust in gemeente De Bilt

Dit jaar is het RHCVV zaterdag 9 september van 11.00 – 17.00 uur tijdens Open Monumentendag aanwezig in het gemeentehuis Jagtlust te Bilthoven Kom langs bij de stand en ontdek wat er allemaal in de archieven van het RHCVV te vinden is. Bekijk bijvoorbeeld bouwtekeningen uit gemeente De Bilt, foto’s van gemeentehuis Jagtlust en ontdek hoe je digitaal onderzoek kunt doen op de website van het RHCVV. Daarnaast kun je bij de stand ook enkele kleine activiteiten doen waar je natuurlijk een prijs mee kunt winnen.