Logo
De Kadasterviewer

De Kadasterviewer

Doe je historisch onderzoek naar de geschiedenis van een huis of een perceel? Sinds kort kun je daarvoor op onze studiezaal gratis de Kadaster Archiefviewer gebruiken. (Plan hier een afspraak om de Archiefviewer te raadplegen).

De Kadaster Viewer is een online tool waarmee je geografische informatie en kadastrale gegevens van percelen en gebouwen in Nederland kunt bekijken. Met de Kadaster Viewer kun je onder andere eigendomsinformatie, kadastrale grenzen, perceelnummers, kadastrale kaarten en luchtfoto's opvragen.

Bij het raadplegen van de Kadaster Archiefviewer kom je het volgende tegen:

  1. Hulpkaarten: Gedetailleerde kaarten op schaal met de grenzen van kadastrale percelen.
  2. Veldwerken: door landmeters gemaakte schetsen met meetgegevens.
  3. Register 71: in deze hulpregisters kun je zoeken op adres of op kadastraal nummer per gemeente. Dit is een overzicht van perceelnummers met een verwijzing naar de kadastrale leggers.
  4. Kadastrale leggers: In deze registers wordt de eigendomssituatie per gemeente beschreven.

Over welke periode is er informatie te vinden?

Het Kadaster, opgericht aan het begin van de negentiende eeuw onder keizer Napoleon, had als voornaamste doel het registreren van eigendomsinformatie van onroerend goed in Nederland. Dit was noodzakelijk om belastingheffing op grond en gebouwen mogelijk te maken, waardoor alle percelen en gebouwen gedetailleerd in kaart werden gebracht. Dit immense project werd voltooid op 1 oktober 1832. Sinds die tijd is de registratie van grond, gebouwen, eigenaren en gebruikers de verantwoordelijkheid van de Dienst voor het Kadaster en de openbare registers, beter bekend als ‘Het Kadaster’.

Als je op zoek bent naar informatie van vóór ± 1975 dan kun je bij ons de Kadaster Archiefviewer raadplegen. Om goed voorbereid te zijn, is het handig om van tevoren onze zoekhulp door te nemen. Ook is het nuttig om een oud-kadastraal nummer te kennen van je perceel (bij voorkeur uit de jaren 1980). Dat kadastrale nummer is bijvoorbeeld te vinden in een koopakte of in een aanslag van onroerendgoedbelasting.

Voor meer recente informatie, vanaf 1975, verwijzen we je naar Het Kadaster zelf.

Hulp nodig?

Onze studiezaalmedewerkers staan klaar om je te helpen en uitleg te geven bij het onderzoek. Hopelijk ontdek je zo hoe geweldig het is om informatie te vinden over de geschiedenis van jouw perceel of huis.