Logo

Archief rooms-katholieke Ludgerus-parochie Loenen geïnventariseerd

Recent is de inventarisatie van het archief van de rooms-katholieke Ludgerus-parochie afgerond. Het archief is 2,5 m. groot en bestrijkt de periode 1772-1980. De inventaris van het archief is te raadplegen op onze website via de toegangscode 0981. In 2009, bij de totstandkoming van ons RHC, is het archief van Het Utrechts Archief naar Breukelen overgebracht. Het oudste deel van dit kerkarchief zijn de doop- trouw-, en begraafregisters, die dateren van 1725 tot 1919. Deze registers maken deel uit van de collectie DTB’ s van ons werkgebied, toegankelijk op internet via de toegangscode 1200. In het archief bevinden zich ook enkele mooie oude charters uit de tweede helft van de 18e eeuw. In onze studiezaal kunt u de stukken van dit kerkarchief inzien.

In de middeleeuwen kerkten de rooms-katholieken in de oude dorpskerk van Loenen aan de Vecht (thans van de hervormde gemeente). Tijdens de Reformatie raakten zij hun kerkgebouw kwijt en kwamen ze bijeen in de boerderij Het Honderd, nu Honderdse Laantje 4 in Nieuwer ter Aa, samen met geloofsgenoten uit Loenersloot, Vreeland en Baambrugge.

De heren van Kronenburg bleven ná de Reformatie de rooms-katholieke godsdienst trouw. In 1652 schonk Alexandrina van Stepraedt, echtgenote van Anthony van Lynden, een kleine eenvoudige schuurkerk nabij de Slootdijk aan de rooms-katholieken. In de 18e eeuw werd op het terrein een pastorie gebouwd. De gelijke behandeling van alle kerkelijke groeperingen kwam in de Franse tijd tot stand. In 1857 werd er een nieuwe neo-gotische kerk gebouwd aan de Slootdijk. Ruim een eeuw later betrokken de rooms-katholieken een nieuw kerkgebouw aan de Prinses Margrietstraat in Loenen.