Logo

Vorstelijk, koninklijk, keizerlijk

S@P-­symposium over archieven van vorstenhuizen in Europa

Vrijdagmiddag 25 november 2016 publiceert de Stichting Archiefpublicaties (S@P) Jaarboek nr. 16: Vorstelijk, koninklijk, keizerlijk. Archieven van vorstenhuizen in Europa (onder redactie van Yvonne Bos-Rops, Marijke Bruggeman en Gustaaf Janssens).

Dit jaarboek geeft inzicht in de archieven van vorstenhuizen in Europa. Van Denemarken tot Spanje, van Engeland tot onze zuiderburen. Niet alleen de huidige monarchieën komen aan bod, ook vorstenhuizen van weleer worden behandeld. De Russische tsaren, de Pruisische vorsten, de Duitse Keizer, de Habsburgers. Wat is er van hun archieven geworden en zijn zij raadpleegbaar? Hoe zit het met de openbaarheid van de archieven? Waar ligt de scheiding tussen staat en privé? En hoe gaan de archiefdiensten om met de moderne mogelijkheden?
Naast artikelen over de collecties, organisatie en de werking van de koninklijke archiefdiensten, zijn ook verhalen van onderzoekers opgenomen die een uniek inkijkje geven in hoe vroeger en nu onderzoek gedaan wordt in de archieven van het Nederlandse en het Belgische koningshuis. Bovendien bevat het boek een addendum met genealogische tabellen.

Ter ere van dit nieuwe jaarboek organiseert de S@P op 25 november een middagsymposium in de Gotische Zaal in Den Haag.
Onder de vakkundige leiding van dagvoorzitter Bernard Woelderink (oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief) zullen vier lezingen een voorproefje geven van de inhoud van de publicatie:

  • Gustaaf Janssens, ere-archivaris van het Koninklijk Paleis in België, vertelt over: “Beheren en ontsluiten van koninklijk archief ten dienste van de onderzoeker: het Archief van het Koninklijk Paleis te Brussel (1988-2013)”.
  • Olivier Defrance geeft inzicht in de verspreide archieven van een Duitse dynastie: “Een Europese dynastie en haar archieven: het Huis van Saksen-Coburg” (Engelstalige lezing).
  • Esther Schreuder vertelt over haar ervaringen als onderzoeker in het Koninklijk Huisarchief: “Below stairs in het archief van de familie Oranje Nassau”.
  • Han van Bree tenslotte, spreekt over het gebruik van alternatieve onderzoeksbronnen: “Via de vrienden. Koninklijk onderzoek buiten het Koninklijk Huisarchief om”.

Na afloop van de lezingen zal het eerste exemplaar van dit jaarboek worden uitgereikt, waarna de middag wordt afgesloten met een borrel.

Bestel het nieuwe jaarboek bij aanmelding voor het symposium met 10 euro korting en ontvang, als een van de eersten, het boek op het symposium.

  • Wanneer: vrijdag 25 november 2016, 13.30 – 17.30 uur
  • Locatie: Gotische Zaal (Paleisstraat 1, Den Haag)
  • Kosten: 10 euro
  • Aanmelden: voor 15 november 2016 via de webwinkel

Meer informatie: www.archiefpublicaties.nl