Logo

Ooggetuigen van de Oorlog in Breukelen

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn er nog steeds ooggetuigen die deze periode hebben meegemaakt. Wij vinden het belangrijk hun verhalen veilig te stellen voor toekomstige generaties. In gesprekken met Teun Mur, die deel uitmaakt van een groep mensen die zeer betrokken is bij het RHCVV, kwam ter sprake dat in Breukelen nog veel verhalen leven die nog niet zijn vastgelegd voor later. In nauw overleg is toen door Teun een groep van eenentwintig Breukelaars bijeengebracht en hebben zij hun verhaal bij ons laten vastleggen op film door Robbert Oelp.

Eind 2019 was de eerste bijeenkomst in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. De onderwerpen waarover gesproken werd hadden allemaal een directe link met Breukelen: Duitsers in Breukelen, het verzet, de voedselvoorziening, transport en alle problemen daaromtrent, bombardementen en natuurlijk de bevrijding. Ondertussen waren bij de gesprekken ook vertegenwoordigers van de Historische Kring Breukelen aangeschoven. Zij waren bezig met voorbereidingen voor hun jubileumnummer en konden op deze manier hun eerste voorwerk verrichten.

Het begon voorzichtig, maar al snel bleek dat de deelnemers veel met elkaar gemeen hadden en ze begonnen elkaars verhalen aan te vullen. Nieuwe herinneringen kwamen boven dankzij herinneringen van anderen. Er werd geluisterd, gediscussieerd, gelachen en ook een traantje weggepinkt. Aan het einde van de ochtend waren ze nog lang niet uitgepraat en in januari 2020 vond een tweede bijeenkomst plaats. Inmiddels was het duidelijk dat deze verhalen uniek zijn voor het dorp, maar ook herkenbaar zijn voor anderen en spreken tot de verbeelding van nieuwe generaties. Het idee ontstond daarom om een bijeenkomst te organiseren in mei 2020 om deze verhalen te vertellen aan publiek, waarbij het publiek in gelegenheid gesteld zou worden vragen te stellen. Door de coronamaatregelen is deze bijeenkomst opgeschoven naar een later moment dit jaar. Zodra er meer bekend is hoe deze bijeenkomst er uit zal zien en wanneer hij plaatsvindt, dan kondigen we het aan op onze website en in onze nieuwsbrief. De avond wordt georganiseerd met meerdere partners, waaronder de Pauluskerk en de Historische Kring Breukelen.

Oud-Breukelaars
De groep van 21 Breukelaars (niet allemaal op deze foto); Dhr. H. Boele, Mevr. C. Janzen-Roskam, Dhr. C. Pleijster, Dhr. J. Van Peer, Dhr. J. Schouten, Mevr. W. Hollemans-Sterken, Dhr. C. Stekelenburg, Dhr. M. Verkuil, Dhr. W. Verkuil, Dhr. J. Masmeijer, Dhr. J. van den Hoven, Dhr. H. de Jager, Dhr. T. Mur, Dhr. P. Burggraaf, Dhr. J. Bijlenga, Dhr. A. van Kouterik, Mevr. Touwen - van Doornik, Mevr. M. van Dijk, Dhr. J. Voorend, Dhr. R. Scargo, Mevr. B. Jansen-Kraaipoel

Het RHCVV hoopt met het vastleggen van deze verhalen bij te kunnen dragen aan het bewaren van ooggetuigenverslagen. Wij hopen ook úw verhaal te mogen horen en bewaren. Kunt u niet wachten op de bijeenkomst om deze aan ons te vertellen? U kunt ze ons altijd toesturen via post of e-mail. 
Adres: Postbus 120, 3620 AC Breukelen
Emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.