Logo

In memoriam

Kees de Kruijter (1941 - 2014)

Dinsdag 30 september bereikte ons het nieuws dat Kees de Kruijter is overleden. Wij zijn diep geschokt door dit plotseling overlijden. Verleden week werd al duidelijk dat de kanker Kees in zijn greep had en dat stabilisering niet meer mogelijk was. Maar dat zijn dood zo kort daarna zou komen, was voor ons een grote slag.

Het archiefwezen en geschiedenis waren Kees grote passie. Als archivaris en ambtelijk secretaris was hij werkzaam bij de generale synode van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Maar ook na zijn pensionering bleef het archiveren hem boeien. Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen heeft hij diverse kerkelijke archieven en de gemeentearchieven van Loenen en Maarssen geïnventariseerd. Tot twee weken terug werkte hij zelfs nog in Utrecht aan het archief van de PKN.

Maar het archief was ook dikwijls zijn bron voor onderzoek. Als lid van de redactie van de Vechtkroniek, het tijdschrift van de Historische Kring van Loenen, publiceerde hij zelf verschillende artikelen.  Over de herindeling van de gemeenten bijvoorbeeld.

Maar ook voor grotere publicaties deinsde hij niet terug. Met Willem Mooij schreef hij in 2008 een boek over de Luchtwachtpost in het dorp Loenen. In mei 2014 presenteerde hij in Goes zijn nieuwe boek Zoeker naar waarheid en zekerheid. Dominee D.P.M. Huet (1827-1895) als opwekkingsprediker en ‘christen-spiritist’.

Het zijn slechts enkele voorbeelden uit het actieve leven van Kees.

Wij kennen Kees daarnaast ook als een zeer aimabel man. Iemand bij wie je altijd terecht kon voor je vragen. Of het nu over het archief, de geschiedenis van Loenen of iets persoonlijks ging. Na het Maarssenproject zagen wij hem minder vaak. Gelukkig kwam hij regelmatig zijn vrouw en onze collega Wilma ophalen en was er altijd nog tijd voor een grapje en een praatje.

Wij zullen Kees missen.

Wij wensen zijn vrouw Wilma, zijn kinderen en verdere familie heel veel sterkte met de leegte die het verlies van Kees in hun leven nalaat.