Logo

Het Famillement zet Stadsdag Utrecht in het teken van familie

Famillement-groot

Het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Het Utrechts Archief organiseren op donderdag 2 juni 2016 het grootste evenement op het gebied van familiegeschiedenis in Nederland: het Famillement. Op het programma staan onder andere Maarten van Rossem, Jan Siebelink en Dominique van der Heyde. Daarnaast zijn er lezingen, workshops, interviews, een informatiemarkt en rondleidingen. De dag is gratis te bezoeken.

Het Famillement biedt een gevarieerd programma dat zowel leken als gevorderden op het terrein van (familie)geschiedenis veel te bieden heeft. Er worden lezingen en workshops georganiseerd over genetische genealogie, historische geo-informatie voor Nederland en storytelling. Dit jaar is er speciale aandacht voor de Utrechtse geschiedenis in lezingen over het Utrechtse parentelenproject, het archief van de Nederlandse Spoorwegen en onderzoek in Utrechtse bronnen voor 1700. Nieuw dit jaar zijn de expertmeetings en GenTalks. In deze laatste rubriek krijgen (amateur)genealogen een podium om hun onderzoekservaring en tips te delen. Verder is de familiefototentoonstelling in FOTODOK tijdens het Famillement met korting te bezoeken.
 
Stadsdag Utrecht
Keizer Hendrik V gaf op 1122 stadsrechten aan de stad Utrecht als dank voor de steun in zijn strijd met bisschop Godebald. Het Utrechtse Stadsrecht is het op een na oudste stadsrecht in Nederland. Om de Stadsdag te vieren, zijn er ieder jaar op 2 juni verschillende activiteiten in de Utrechtse binnenstad. Dit jaar staan de activiteiten in het teken van familie. Het Gilde verzorgt stadswandelingen en initiatief Domplein organiseert vier tours waarin bekende Utrechtse familiegeschiedenissen centraal staan. Ook zijn er rondleidingen in de historische Domkerk langs grafzerken en grafmonumenten van beroemde Utrechtse families. De dag wordt om 19.00 uur afgesloten met de Stadsvesper (avondgebed).
 
Famillement
Tweejaarlijks organiseert het CBG samen met een regionale partner-organisatie het Famillement. Dat het evenement aanslaat blijkt uit de bezoekerscijfers van de voorgaande edities: 1.500 bezoekers in 2012 en in 2014 was dat aantal gegroeid naar 2.300.
 
Organisaties: CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Het Utrechts Archief
Het CBG is het landelijke expertise én informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ook ondersteuning bij genealogisch onderzoek door het beschikbaar stellen van bronnen op het gebied van genealogie, heraldiek en familienamen. Naast de eigen genealogische en heraldische verzamelingen, beheert het CBG ook collecties van het Rijk, zoals het Nationaal Register van Overledenen. Het Utrechts Archief verwerft en bewaart de bronnen van de Utrechtse geschiedenis, om ze beschikbaar te stellen aan het publiek. Het archief beheert de grootste historische collectie over stad en provincie Utrecht met meer dan 29 kilometer archieven, een half miljoen beelddocumenten en een bibliotheek met ruim 70.000 boeken, kranten en tijdschriften.

Famillement-klein