Logo

Scans beeldbank tijdelijk niet toegankelijk

Beste bezoeker,

De beeldcollectie van het RHC Vecht en Venen is een gevarieerde collectie bestaande uit duizenden afbeeldingen op bijvoorbeeld historisch en recent fotomateriaal, ansichtkaarten, luchtfoto’s, prenten.

De afgelopen periode was onze beeldcollectie beperkt toeganklijk i.v.m. ons onderzoek naar het auteurs- en portretrecht op afbeeldingen in onze beeldcollectie. Op deze pagina vindt u meer informatie over deze beperkte toegankelijkheid.

Beperkingen beeldbank

Kan ik de beschrijvingen van de afbeeldingen bekijken?

Jazeker, dat kan. Deze zijn te bekijken en te doorzoeken via onze website, zowel thuis als in de studiezaal.

Kan ik de scans van afbeeldingen bekijken?

De scans van afbeeldingen zijn alleen zichtbaar op computers in onze studiezaal te BreukelenScans van afbeeldingen waar géén auteurs- en/of portretrecht op berust zullen zo spoedig mogelijk wel zichbaar worden voor iedereen.

Kan ik de scans van afbeeldingen ook downloaden?

De scans van afbeeldingen zijn zowel thuis als in onze studiezaal niet te downloaden. Neemt u daarvoor contact op via e-mail, chat, telefoon of kom naar de studiezaal.

Waarom zijn de scans van afbeeldingen niet beschikbaar?

Vorig jaar zijn diverse rechtszaken aangespannen door Pictoright tegen enkele Nederlandse archiefdiensten. De rechtbank heeft uitgesproken dat de instellingen met het online tonen van de beeldcollectie inbreuk hebben gemaakt op de auteursrechten van de makers. Deze uitspraak heeft voor alle archieven, bibliotheken en musea in Nederland gevolgen. Ook het RHC Vecht en Venen dient voor het tonen van de beeldcollectie op de website toestemming voor online publicatie te verkrijgen van de makers van de afbeeldingen. Tegelijkertijd maken de brancheorganisaties van de archieven, bibliotheken en musea zich sterk voor de modernisering van het auteursrecht. Het huidige auteursrecht belemmert het online beschikbaar stellen van erfgoed dat met publiek geld wordt verzameld, beheerd, gedigitaliseerd en digitaal toegankelijk gemaakt.

Wanneer worden de scans weer beschikbaar?

Op dit moment zijn wij druk bezig met het uitzoeken van het auteurs- en portretrecht op afbeeldingen in onze beeldcollectie. Wij zullen na het onderzoek de scans weer stapsgewijs aan de beeldbank toevoegen. Wij werken er aan dat dit zo snel mogelijk gaat gebeuren.

Excuses voor het ongemak.

Klik hier om naar de beeldbank te gaan.