Logo

Aanwinst: 18e eeuwse kaart De Ronde Venen

Het RHC Vecht en Venen en het museum De Ronde Venen hebben een bijzondere kaart achttiende eeuwse kaart van De Ronde Venen in bruikleen gekregen.  De kaart zal binnenkort in het auditorium van het RHC komen te hangen en tijdens de openingstijden van de studiezaal voor het publiek te zien zijn. Het adres is Schepersweg 6e te Breukelen.

 01kaart DRV

De Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders door G. Praalder, 1782

De kaart is een zogenaamde manuscriptkaart, dat wil zeggen dat hij met de hand getekend is en er maar één of enkele kaarten van gemaakt zijn. Manuscriptkaarten werden vaak gemaakt ter onderbouwing van juridische zaken. Deze kaart lijkt vooral gemaakt te zijn om de grenzen en oppervlakten van de verschillende polders aan te geven. Aan weerszijden zijn de adellijke wapenschilden van de heren Heemraden getekend. Helaas is de kaart zodanig aangetast dat niet alle wapens bewaard zijn gebleven.

Op de kaart lezen we dat de kaart een kopie is van een kaart uit 1769, gemaakt door Teunis Wittenberg, landmeter van Holland. ‘Onze’ kaart is dertien jaar later gemaakt door de Utrechtse landmeter Gerbrand Praalder. Beiden waren ‘gesworen’ en ‘geadmitteerde’ landmeters. Beëdigd dus. Wittenberg door het hof van Holland, Praalder door dat van Utrecht, ook wel Het Sticht genoemd. De Ronde Venen lagen in beide provincies. Tussen de ‘Noorderpolder onder Waveren’ en ‘de Polder van Proosije Aasdom in het Veen’ zien we ‘het schijd van Holland en Stigt’ aangegeven.

Wittenberg had trouwens niet zelf de opmetingen gedaan. Hij baseerde zich weer op een kopie van een kaart uit 1672 van het Rijnland.