Logo

80 jaar terug in de tijd - Sinterklaas 1939

Waar wij verschijnen heerst de vreugde,
Een zeldzaamheid vandaag de dag.
En waar een traantje wordt gelaten,
Daar wint ten slotte toch de lach.

2

Deze uitgave van de Biltsche Courant verscheen 80 jaar geleden op 1 december, en stond meerendeel in het teken van de Sinterklaasviering. Het zou de laatste Sinterklaas zijn voor de Tweede Wereldoorlog zou beginnen, al wist Nederland dat toen nog niet. Dat er iets niet goed ging in Europa was wel duidelijk, zo blijkt ook uit dit gedicht. In september was Polen binnengevallen door de Duitsers en blijkens dit onderstaande krantenartikel had defensie daar al snel op gereageerd. Er werd een Sint Nicolaasavond georganiseerd voor de militairen die toen al gemobiliseerd waren.

Sinterklaas-4

Al met al mocht de dreiging van oorlog de pret niet drukken. Dat de kinderen een leuk sinterklaasfeest kregen had op dat moment prioriteit. Er werd in de krant veel aandacht geschonken aan sinterklaascadeaus. Zo zien we een advertentie waarin de regels voor het versturen van 'Sint Nicolaaspakketten' nog even duidelijk uitgelegd wordt. Pakketten moesten worden voorzien van een deugdelijke verpakking, volledig adres en er mocht geen saprijk fruit in verpakt worden. Ook werd geadviseerd op 1 of 2 december de pakketten op de post te doen, om er zeker van de zijn dat het pakket op tijd aan zou komen. Vandaag de dag raadt PostNL aan twee weken van te voren pakketten te bestellen en draaien Bol.com en Coolblue overuren. Heel anders dan 80 jaar geleden. 

Winkeliers deden hun best bij te dragen aan de sinterklaassfeer, zoals de kledingzaak Gebroeders Broekman. Zij hebben deze advertentie omgezet in een gedicht. Boven het gedichtje prijkt een tekening van Sinterklaas die met een vrolijk gezicht een sok en sjaal ophoudt, omringt door pakken, hoeden en manteljassen.

Sinterklaas-6 Sinterklaas-5

 

De krant staat ook bol van advertenties voor zoetigheden. Zo werden chocoladeletters in 1939 ook al geschonken met Sinterklaasavond. De V&D (sinds kort verleden tijd) verkocht naast chocoladeletters ook marsepeinen figuren en 'prima speculaas'. De kleine letters onder aan de advertentie leggen toch weer even de nadruk op de precaire situatie waarin Nederland zich op dat moment bevond: 'Door de mobilisatie-maatregelen kunnen wij dit jaar niet garanderen dat de Sint-Nicolaaspakketten op tijd worden bezorgd.'

Maar we eindigen op een vrolijke noot, met deze prijsvraag. Door de gehele krant stonden een aantal letters op zijn kop, doel was het opspeuren van deze letters om zo de zin te vormen. Wat de winnaar voor prijs kreeg wordt uit de advertentie helaas niet duidelijk. Mocht u zich geroepen voelen de prijsvraag op te lossen, deze Biltsche Courant is op onze studiezaal op microfiche volledig in te zien!

3 1