Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Collectie Van Bern - Van der Muelen, Weesp, 1680-1870
GAW096 Collectie Van Bern - Van der Muelen, Weesp, 1680-1870
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Plaatsingslijst
2. Stukken betreffende land aan de noordzijde van het Smal Weesp in de Gemeenschapspolder in Weesperkarspel
GAW096 Collectie Van Bern - Van der Muelen, Weesp, 1680-1870
Plaatsingslijst
2. Stukken betreffende land aan de noordzijde van het Smal Weesp in de Gemeenschapspolder in Weesperkarspel
Samenvatting inhoud:
Akte waarbij Johannes Justus Weijher, schout, Eddo Hendrik Tekenburg en Albertus Haring, schepenen van Weesperkarspel het transport vastleggen van 3/4 van een stuk weiland in het geheel groot 8 morgen Weesper maat aan de noordzijde van het Smal Weesp in de polder De Gemeenschap onder Žt gerecht van Weesperkarspel, strekkende voor uit het Smal Weesp tot achter in de Sinnigvelder wetering, belend ten oosten Jan Bruijne de Bruijn en ten westen Adrianus de Koning, Evert Ketel en Jan van Marken Cornelisz.. Het gehele perceel is belast met het onderhoud van 2 roeden en 6 duimen stenen zeedijk, liggende tussen Muiden en Diemerdam en wel tussen de palen nr. 29 en 30.
Het eigendom wordt verkocht door een groot aantal eigenaren, erfgenamen van Rijk van de Poordt en Sara Schapekaas. Zij hebben gemachtigd Gerrit Brouwer, oud schepen en raad van Weesp die het land verkoopt aan Matthijs ten Peesen en Cornelis Schouten voor 3071 gulden en 5 stuivers.
Het eigendom van het land was Rijk van der Poordt aangekomen bij akte van transport van 6 april 1726 voor het gerecht van Weesperkarspel.
De verkopers:
1. Voor een vierde deel:
De erfgenamen van Maria Brouwer (en haar echtgenoot ds. Gerardus Vlaming) die voor een vierde deel erfde van Sara Schapekaas, echtgenote van Rijk van der Poordt volgens hun mutueel opgemaakt testament van 11 maart 1726 voor notaris Pieter van Aken in Amsterdam
Namelijk:
Gerrit Brouwer is gemachtigde (bij procuraties van 17 mei, 21 juni en 11 oktober 1776 voor notaris Hendrik Hoflaan) van Cornelis Hooglant, burgemeester van Schagen, gehuwd met Neeltie Bommel, en van Gerrit Vlaming Bommels, schepen in Schagen en van Ds. Petrus Bommel, predikant te Valkoog, Hendrik Bommel, oud burgemeester van Schagen en Teunis Bommel, wonende op Vlieland, erfgenamen van het echtpaar Anna Vlaming en Pieter Bommel. Deze nazaten hebben ook recht op hun deel nagelaten door ds. Simon Vlaming, predikant in Valkoog volgens testament opgemaakt door notaris Hoflaan op 12 april 1776.
Anna Vlaming en ds. Pieter Vlaming waren enige erfgenamen van ds. Gerardus Vlaming, predikant aan de Koog op Texel en zijn vrouw Maria Brouwer. Maria Brouwer was voor een vierde deel gerechtigd in de boedel van Rijk van der Poordt, oud burgemester van Weesp, en zijn vrouw Sara Schapekaas.
2. Voor de helft:
Erfgenamen in de boedel van Isaac Potgieter en Helena Potgieter volgens testament van 3 augustus 1743 en 1 mei 1750 voor notaris David van Oostrum in Amsterdam die weer erfgenamen waren van Maria Schapekaas volgens het testament van 1 februari 1743 opgemaakt bij notaris Cornelis van Marken in Weesp. Maria Schapekaas was voor de helft gerechtigd in de boedel van Sara Schapekaas en Rijk van der Poordt.
Volgens procuratie van 25 en 29 oktober 1776 bij notaris Gerrit Bouman in Amsterdam is Gerrit Brouwer nog speciaal gemachtigd door Maria Gesnes, weduwe van Johannes de Roy, erfgenaam in de boedel van Isaac Potgieter en Helena Potgieter en enige erfgenaam van haar zuster Johanna Gesnes volgens testament van 22 februari 1748 voor notaris Jan Ardinois in Amsterdam die ook erfde van Isaac en Helena Potgieter. Tot hun erfegenamen hoorden ook Jacobus Woudenberg, Barbara Woudenberg, ongehuwd en erfgename van haar vader Cornelis Woudenberg en haar moeij Eva Woudenberg, en de kinderen van Salomon Gesnes: Geertruyd Gesnes en haar echtgenoor Gerard Fak, Angeneta Bregetta Gesnes en haar echtgenoot Louis van der Voort. Voorts de executeurs van de boedel van Jan Gesnes en zijn vrouw Maria van Ouwdenburg: Gerard Fak, Louis van der Voort en Hermanus Stoopendaal. Voorts de twee erfgenamen van Festus Gesnes en Susanna Helot: Susanna Gesnes, weduwe van ds. Johannes Fockens en Johannes Gesnes die vertegenwoordigt wordt door Jan Helt.
Weesp 25 januari 1777. Handtekening secretaris Jacob van Marken Cornelisz..,
Kenmerken
Datering:
1680-1870
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Plaatsingslijst
Hoofdrubriek:
07. Gedeponeerde archieven
Subrubriek:
07.14 Huizen, families en personen
Gemeente:
Weesp
Plaatsnaam:
Weesp
Archiefbewaarplaats:
Weesp
Herkomst:
Schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang GAW096: Collectie Van Bern - Van der Muelen, Weesp, 1680-1870
VERKORT:
NL-BklVV GAW096
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.