Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Notarissen te Kockengen, 1690-1811
x1067 Notarissen te Kockengen, 1690-1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1067 Notarissen te Kockengen, 1690-1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De notarissen en hun archieven
De inventarisatie
1067 Notarissen te Kockengen, 1690-1811
Inleiding
De inventarisatie
De inventaris omvat de archieven van de notarissen, die hun standplaats hadden binnen de huidige provincie Utrecht tot het jaar, 1896. Bij de annexatie van de gemeente Oudewater door de provincie Utrecht zijn de archieven van de Oudewaterse notarissen van het algemeen rijksarchief overgebracht naar het rijksarchief in Utrecht en in deze inventaris beschreven. De archieven uit de periode vóór, 1811 zijn voor het eerst geïnventariseerd door R. Fruin Th. Azn., Catalogus van de archieven der collegiën, die voor, 1811 binnen de tegenwoordige provincie Utrecht rechterlijke functiën uitgeoefend hebben, Utrecht, 1893 en die uit de periode, 1811-1842 door A. le Cosquino de Bussy, Catalogus van de rechterlijke archieven, 1811-1838 en van de notariële archieven, 1811-1842, Den Haag 1929. Bij de herinventarisatie is de splitsing in de verschillende perioden opgeheven omdat deze meer van rechtshistorisch dan van archivalisch belang leek.
De archieven van de notarissen zijn allereerst per standplaats ingedeeld, waarbij de standplaatsen in alfabetische volgorde zijn gebracht. Bij de notarissen na, 1811 zijn "notariskantoren" gekonstrueerd d.w.z. de notarissen, die elkaar binnen een standplaats hebben opgevolgd, vormen een kantoor. Voor 1811 bleek dit door de vele hiaten nauwelijks mogelijk. Binnen de standplaats werden de notarissen c.q. notariskantoren in volgorde van de data van eedsaflegging beschreven. Bij een tweede of volgende standplaats was dat de datum van vestiging. Het archief van een notaris werd in een vaste volgorde geplaatst: akten van kreatie/admissie, protokollen/minuten, onderhandse akten, bijzondere soorten akten, repertoires, indices, register van wisselprotesten en diversen.
Bewerkingsgeschiedenis
Kenmerken
Datering:
1690-1811
Auteur:
W.B. Heins
Datering toegang:
-
Omvang in meters:
- (totaal was 96)
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
04. Notariële archieven
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Kockengen
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1067: Notarissen te Kockengen, 1690-1811
VERKORT:
NL-BklVV 1067
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.