Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
x1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis van de gemeente Mijdrecht over de periode 1941-1960
1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Inleiding
Geschiedenis van de gemeente Mijdrecht over de periode 1941-1960
NB:
Voor de samenstelling van dit hoofdstuk is gebruik gemaakt van de volgende literatuur: drs. E.A.G. van den Bent en drs. C.M.P.F. van den Broek: Mijdrecht, meer dan veen alleen, Mijdrecht 1985; G. van Wijk: Mijdrecht negenhonderd jaar. Mijdrecht 1985.
De gemeente Mijdrecht was in vroeger tijden een veendorp, waarvan nagenoeg alles was uitgeveend en vervolgens droog gemaakt. Mijdrecht is gelegen in de noord-west hoek van de provincie Utrecht. Sinds 1989 maakt het met de voormalige gemeenten Vinkeveen en Waverveen en Wilnis deel uit van de toen nieuw gevormde gemeente De Ronde Venen: het oostelijke, aan het stroomgebied van de Vecht aansluitende deel van het gebied tussen Amstelland en Rijnland. Het betreft een cirkelvormig gebied, dat de naam De Ronde Venen verklaart. Tot de gemeente Mijdrecht behoorden de buurtschappen De Hoef, Amstelhoek en Vrouwenakker.
Tot 1940 was de bevolkingsgroei van Mijdrecht bij die van het rijk en de provincie Utrecht achtergebleven. Vanaf dat jaar haalde Mijdrecht de achterstand in, om tussen 1950 en 1981 een veel hoger groeitempo in vergelijking met de landelijke cijfers aan te nemen. In de periode 1941-1960 steeg het inwonersaantal van 4618 *  naar 6938 *  .
Na de droogmaking van de veenplassen in de loop van de tweede helft van de negentiende eeuw vormde het boerenbedrijf de voornaamste bron van inkomsten.
Na 1930 nam de betekenis van de agrarische sector voor de beroepsbevolking aanzienlijk af. De oorzaak hiervan was de opkomst van de industrie, waaraan Mijdrecht voor haar toekomst de voorkeur had gegeven. In het hele Utrechtse weidegebied viel Mijdrecht in 1930 op door de industriële ontwikkeling die er had plaatsgevonden. Aanvankelijk waren de meeste bedrijven in de dorpskom gevestigd, zoals de biscuitfabriek "De Lindeboom", de rijwielzadelfabriek van R.J. Kooi, de kettingkastfabriek van G. den Hertog en de drukkerij van C. Verweij & Zn. In 1930 kampten de bedrijven al met uitbreidingsmoeilijkheden. Dit vormde de aanleiding tot het realiseren van een industrieterrein in de polder Groot Mijdrecht omstreeks 1950, wat in de loop van de jaren steeds is uitgebreid. Vele bedrijven vestigden zich op dit terrein in verband met de gunstige ligging binnen de randstad. Ook in Mijdrecht waren de gevolgen van de in mei 1940 uitgebroken Tweede Wereldoorlog voelbaar, zowel voor de inwoners als het gemeentebestuur. Voedingsmiddelen en kleding waren alleen met bonnen verkrijgbaar, verduisteringsvoorschriften werden uitgevoerd en de identificatieplicht werd ingevoerd.
Omdat de gemeenteraden moesten worden opgeheven kwam de raad van Mijdrecht op 29 augustus 1941 voor het laatst bijeen. De burgemeester en de wethouders waren toen belast met de uitvoering van de taak van de gemeenteraad. Op 3 november 1943 werd burgemeester I. Padmos op grond van een algemene maatregel uit zijn ambt ontslagen en opgevolgd door H.J. Doude van Troostwijk uit Vreeland. Laatstgenoemde werd op 17 april 1945 opgevolgd door P. Heyman, beiden waren lid van de Nationaal Socialistische Beweging. Lang heeft de ambtsperiode van Heyman echter niet geduurd; op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de Duitse bezetting. Op die dag werd burgemeester Padmos weer in zijn ambt hersteld. De gemeenteraad kwam op 14 november van dat jaar weer voor het eerst bij elkaar. Er werd een nood-gemeenteraad ingesteld. In 1946 werd de eerste na-oorlogse raadsverkiezing gehouden. Daarmee hervatte de gemeenteraad zijn werkzaamheden. Vanaf 1946 tot aan 1962 hebben als gemeentebestuur gefungeerd: een gemeenteraad van 11 personen (per 1958: 13 personen), waaruit een tweetal wethouders met de burgemeester het college van burgemeester en wethouders vormde. Door de grote industrie-uitbreiding in Mijdrecht na de oorlog is Mijdrecht uitgegroeid van een plattelandsdorp tot een industrieel centrum.
Geschiedenis van het archief over de periode 1941-1960
Verantwoording van de inventarisatie
Overzicht van burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen
Kenmerken
Datering:
(1900) 1941-1960 (1988)
Auteur:
Y.M.E. Dorrepaal en M.C.A. van Ettikhoven
Datering toegang:
1994
Omvang in meters:
15,5
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Hoofdrubriek:
02. Gerechts- en gemeente-archieven
Soort toegang:
Inventaris
Gemeente:
De Ronde Venen
Plaatsnaam:
Mijdrecht
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Notabene:
Aangevuld in 2018 door W.A. van Dijk
Herkomst:
Wet
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1037: Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
VERKORT:
NL- BklVV 1037
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.