Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
x0810 Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0810 Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Hoge rechtsmacht
Lage rechtsmacht
De archieven
De inventarisatie
Wenken voor de raadpleging
0810 Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
Inleiding
Wenken voor de raadpleging
De archivalia van het gerecht Duist, De Haar en Zevenhuizen, van het gerecht Emmeklaar, van het gerecht Hoogland en van het gerecht Isselt zijn wel in deze inventaris beschreven, maar zijn in bewaring gegeven aan het gemeentearchief te Amersfoort, Zij hebben samen een omvang van 2,3 strekkende meter. De omvang van de overige archivalia van de dorpsgerechten bedraagt 110 strekkende meter. Per dorpsgerecht lopen omvang en volledigheid sterk uiteen. Over het algemeen zijn het best bewaard gebleven de akten, die de eigendom van onroerend goed betreffen. Van sommige gerechten zijn slecht fragmenten tot ons gekomen, van andere zijn alle archivalia verloren gegaan, zoals het geval is met Werkhoven. Sommige zeer kleine gerechten hebben waarschijnlijk nooit archieven gevormd. In andere kleine gerechten werden in de regel verschillende rechtshandelingen in één en hetzelfde protocol ingeschreven. Ook in grotere gerechten is de specificatie niet altijd streng doorgevoerd. Bij de beschrijving van protocollen, die verscheidene soorten akten bevatten, is de aflopende vertegenwoordiging in de volgorde uitgedrukt. Een protocol, dat aldus is beschreven: protocol van akten, voornamelijk van verhuur van vee, taxatie, testament en procuratie, bevat dus in aflopende kwantiteit akten van verhuur van vee, akten van taxatie, testamenten en procuraties, terwijl er daarnaast nog akten in voorkomen in een zo gering aantal, dat vermelding achterwege is gebleven. Hoewel de in de protocollen ingeschreven akten vaak eveneens in minuut aanwezig zijn, is dit zeker niet altijd het geval. Het verdient daarom aanbeveling, om zowel de protocollen als de losse minuten van akten te raadplegen.
Een belangrijke vergroting van de toegankelijkheid vormt de aanwezigheid van de door de administraties gemaakte klappers, tafels, lijsten en repertoria op voor- of achternaam van personen en in mindere mate op categorieën akten. De vindplaats van deze toegangen met eventuele afwijkende jaartallen zijn bij de beschrijvingen of specificaties vermeld.
De samenvoeging van een groot aantal gerechten in de periode 1798-1802 heeft merkwaardigerwijze slechts een beperkte neerslag in de archivalia gehad. Enkel waar dit het geval is wordt dit in de inventaris vermeld.
Het is duidelijk dat de in deze inventaris beschreven archivalia van de dorpsgerechten geen bestuursstukken omvatten. Toch bevat bijna elk gerecht een klein rubriekje getiteld "bestuurlijke zaken". Daaronder worden enkele stukken betreffende lijkschouw en fiscale aangelegenheden beschreven, die in de 19e eeuw blijkbaar bewust bij de rechterlijke archieven zijn gevoegd.
Tenslotte wordt de gebruiker gewaarschuwd voor de materiële staat van vele stukken, die soms slecht tot zeer slecht is. In sommige gevallen zal (hopelijk tijdelijk) geen raadpleging mogelijk zijn.
Bewerkingsgeschiedenis
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1566-1811
Auteur:
D.T. Koen
Datering toegang:
1985
Omvang in meters:
-
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
01. Rechterlijke archieven
Subrubriek:
07.10 Justitie
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Vreeland
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
Notabene:
Vreeland verkreeg in c. 1250 stadsrechten, maar verloor deze later. De hoge jurisdictie werd in 1637 verpand aan Gerard van Reede. In 1798 werd de criminele rechtspraak afgescheiden van het rechtsgebied en kwam de competentie hierover aan het Hof van Utrecht.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 0810: Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
VERKORT:
NL-BklVV 0810
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.