Logo
Uw zoekacties: Wilnis, Mijdrechtse dwarsweg 18, 1959 Bronnenoverzicht RHC Vecht en Venen
0810 Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Hoge rechtsmacht
Lage rechtsmacht
De archieven
De inventarisatie
Wenken voor de raadpleging
Bewerkingsgeschiedenis
0810 Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
Inleiding
Bewerkingsgeschiedenis
De archieven van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht is in 1985 beschreven in Inventaris van de archivalia van de dorpsgerechten in de provincie Utrecht 1489-1811 door D.T. Koen, als deel 49 in de serie gedrukte inventarissen van het Rijksarchief Utrecht.

Aanvullingen en wijzigingen op voornoemde toegang zijn in (1998) 2001 beschreven in Aanvullingen en wijzigingen op de inventarissen 1-99 door J.H.M. Janssen, P. van Beek en T.L.H. van de Sande als deel 100 in voornoemde serie. Aanvullingen en wijzigingen van na dit moment werden opgenomen in een (niet gepubliceerd) supplement.

Met terugwerkende kracht zijn door het Rijksarchief Utrecht vanaf 1985 per toegang charters afzonderlijk toegankelijk gemaakt in een lijst van charters op datum. Daarbij werden indien nodig de charters gespecificeerd door middel van het toekennen van subnummers (-1, -2, enz.) en waar mogelijk gedateerd op jaar, maand en dag.

In 2010 is besloten de oorspronkelijke toegang enigszins te bewerken:
- onder de Inventaris zijn de aanvullingen en wijzigingen en de charterlijst geïntegreerd
- Na de totstandkoming van de inventaris zijn diverse archieven overgedragen aan de betreffende regionale archiefbewaarplaatsen. In deze gevallen zijn de oorspronkelijke beschrijvingen verwijderd en is in een notabene bij de betreffende rubriekstitel vermeld wanneer en naar welke bewaarplaats de archieven zijn overgedragen

Utrecht, 2010
Toevoeging 2021:

In 2009 werden vanwege de oprichting van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen de archieven uit de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht overgebracht naar dit streekarchief in Breukelen.

In 2021 werd de enkele toegang waarin alle oud-rechterlijke archieven van de in 2020 bestaande Utrechtse gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht beschreven zijn (een onderdeel van de hierboven beschreven inventaris van alle oud-rechterlijke archieven uit de provincie Utrecht), onderverdeeld in toegangen per archiefvormer. Dit met als doel een betere vindbaarheid van de stukken voor gebruikers en een betere beheersbaarheid van de archieven bij het collectiebeheer. Op deze wijze werd beter inzichtelijk welke archieven tot welke gemeenten behoren zodat de archieven van verschillende gemeenten gemakkelijker los van elkaar beheerd en bevraagd kunnen worden.

Breukelen, 2021

Kenmerken

Datering:
1566-1811
Auteur:
D.T. Koen
Datering toegang:
1985
Omvang in meters:
1,6
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
01. Rechterlijke archieven
Subrubriek:
07.10 Justitie
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Vreeland
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
Notabene:
Vreeland verkreeg in c. 1250 stadsrechten, maar verloor deze later. De hoge jurisdictie werd in 1637 verpand aan Gerard van Reede. In 1798 werd de criminele rechtspraak afgescheiden van het rechtsgebied en kwam de competentie hierover aan het Hof van Utrecht.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 0810: Oud-rechterlijk archief gerecht Vreeland, 1566-1811
VERKORT:
NL-BklVV 0810
 
 
 

Wellicht ook interessant