Logo

Vrijwilliger in de spotlight

Waar zou het RHCVV zijn zonder alle toegewijde en kundige vrijwilligers? En waar zijn ze zoal mee bezig? In deze rubriek vertelt een vrijwilliger over zijn of haar ontdekkingen in het archief. Dit keer: Jiske Erlings uit Utrecht.

Bij welke projecten ben je betrokken?
Ik ben bezig met veel verschillende projecten. Ik help mee met het ontsluiten van de coronacollectie. Daarvoor beschrijf ik foto’s, video’s, berichten van social media en andere objecten uit de coronacollectie. Nu lijken al deze objecten nog niet zo bijzonder, maar ik weet zeker dat dit in de toekomst een hele mooie bron gaat zijn voor onderzoekers. Daarnaast klapper ik pagina’s uit het bevolkingsregister, zodat deze ook straks op persoon doorzoekbaar zijn op onze website. Eerder heb ik ook een deel van de bouwvergunningen van Maartensdijk geklapperd. Deze zijn daardoor straks ook digitaal op adres doorzoekbaar zodat je vanuit huis kunt zien welke bouwvergunningen bij het RHCVV bewaard worden.

Wat vind je leuk aan het archiefwerk?
Ik houd mij vooral bezig het beschrijven van digitale objecten voor de coronacollectie, maar ik vind het ook heel erg leuk dat je bij het RHCVV in de papieren archieven kunt duiken. Een document van 100 jaar geleden in je handen houden blijft toch wel heel bijzonder. De verkleuring van het papier en de unieke handschriften vertellen een heel ander verhaal dan de getypte letter op papier.
Daarnaast heb ik ook een passie voor het regency-tijdperk (1811-1820). Archiefstukken uit deze periode brengen mij ook wat dichter bij deze tijd.

Wat staat er nog voor jou op de planning?
Binnenkort ga ik samen met vrijwilliger Wilma de Kruijter beginnen met het inventariseren van particuliere archieven. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik heel veel zin heb om straks die archiefstukken in mijn handen te kunnen houden!

 Jiske Erlings