Logo

De stage van Maaike Spijkerman

Van december tot en met februari liep Maaike Spijkerman bij ons stage. Hieronder verteld ze over haar ervaring bij het RHCVV.

'Mijn naam is Maaike Spijkerman en momenteel ben ik derdejaars student aan de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving te Tilburg. Sinds eind december heb ik stage mogen lopen bij het RHCVV, afdeling educatie. In 2020 heeft het RHCVV een schenking mogen ontvangen van het werk van kunstenaar Jan Oosterman. De wens vanuit het RHCVV was om over het werk van Jan Oosterman educatieve lessen te ontwikkelen en deze vervolgens te verzorgen op scholen in de omgeving. Het ontwikkelen en geven van deze lessen is daarom ook een van de hoofdtaken geweest tijdens mijn stage bij het RHCVV. Voordat ik kon beginnen met het ontwikkelen van een les, moest er onderzoek worden gedaan naar de persoon en het werk van Jan Oosterman. Voor het onderzoek ben ik onder meer bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Oisterwijk geweest. Jan Oosterman was namelijk initiatiefnemer voor de opening van het Keramisch Werkcentrum in 1969.

In eerste instantie heb ik een lessencyclus ontworpen rondom het werk met daarbij behorende technieken van Jan Oosterman. Helaas waren deze lessen gericht op fysiek onderwijs en was dit vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Daarom heb ik de fysieke lessencyclus omgebogen naar een online versie. Het betrof drie tekenlessen waarin de leerlingen de tekenstijl van Jan Oosterman ontdekten. De kinderen hebben Jan Oosterman en zijn werk klassikaal leren kennen. Gezamenlijk met de klas heb ik een aantal werken van Jan Oosterman bekeken en geanalyseerd. Hierbij hebben de leerlingen geleerd wat een beeldaspect is en welke typische beeldaspecten Jan Oosterman vaak toepaste. De leerlingen hebben vervolgens een zelfportret gemaakt met daarbij een tekening van iets of iemand waarvan zij veel houden. Jan Oosterman tekende in veel schilderijen altijd zijn vrouw Anne. Door de leerlingen in hun zelfportret iets te laten toevoegen van wat ze leuk vinden speelde ik in op de theorie en koppelde ik dit aan hun eigen leef-, en beleefwereld en krijgen de leerlingen een connectie met het werk van Jan Oosterman.

De online lessen over Jan Oosterman heb ik met veel plezier mogen verzorgen in de gemeentes. De leerlingen hebben de lessen als inspirerend en leuk ervaren. Zo lukte het een leerling om een logo van een bepaalde app na te tekenen en zei ze: ‘wow! Ik wist niet dat ik dit zo goed kon’’.

Terugkijkend op mijn stage bij het RHCVV heb ik erg veel mogen leren over bijvoorbeeld het online afstandsonderwijs, natuurlijk Jan Oosterman en hoe het werken bij een archief op afdeling educatie is.'

 Wij wensen Maaike veel succes met het vervolg van haar studie!

De stage van Maaike

Maaike Spijkerman tijdens het geven van een online kunstles.

Jan Oosterman klein
De Bosgeest, 1994. Jan Oosterman