75 Jaar Vrijheid in het Poldermuseum

Categorie: Tentoonstellingen
Gepubliceerd op donderdag 23 juli 2020 09:53
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 3451

Tot en met 31 oktober 2020 is de tentoonstelling 75 Jaar Vrijheid in het Poldermuseum te Waverveen te zien. Een bijzondere tentoonstelling met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, verzameld door Jan Compier (oprichter van het museum) en samengesteld in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV).

Ter herdenking van de bevrijding organiseert het Poldermuseum de tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ met stukken uit eigen verzameling. Jan Compier heeft door de jaren heen een bijzondere collectie aan documenten en materialen verzameld, zoals identiteitsboekjes, voedselbonnen, proclamaties, originele (verzets) kranten, strooifoto’s van het Koninklijk Huis, een Jodenster en dagboeken van zowel slachtoffers als van NSB-ers.
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit de nalatenschap van Chris van der Linden. Hij was amateur historicus met een grote passie voor het onderzoek naar de zes oorlogsvliegtuigen die zijn neergestort in wat nu de gemeente De Ronde Venen is.
Jan vind het erg belangrijk te laten zien dat geschiedenis niet zwart wit is. “Je weet niet van jezelf wat jij allemaal zou moeten doen om bijvoorbeeld je gezin te beschermen als er oorlog uitbreekt. Sommigen hebben bewust de keuze gemaakt, maar heel veel mensen hadden geen keuze. Net als het RHCVV vind ik het heel belangrijk om deze verschillende kanten te tonen, om te zorgen voor bewustwording. Het besef dat oorlog weer heel makkelijk kan gebeuren”.
Het RHC Vecht en Venen werkt mee aan het samenstellen van deze tentoonstelling omdat het enerzijds het zo’n bijzondere collectie is en anderzijds omdat het niet vergeten mag worden. Herdenken is herinneren voor de toekomst.

Praktische informatie
De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ is tot en met 31 oktober 2020 te bezoeken in Het Poldermuseum in Waverveen, Botsholsedwarsweg 13a, 3646 AJ Waverveen. Het museum kent geen vaste openingstijden en is op afspraak te bezoeken van woensdag t/m zaterdag, bel voor een afspraak Jan Compier tel: 0297 582464.

 Poldermuseum 5