19de eeuw: vasthouden en verandering
- Gegevens
- Categorie: Ongecategoriseerd
- Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 08:27
- Geschreven door Marloes Koelewijn
- Hits: 6608
Terug naar de tentoonstellingspagina >>>
De landverhuizers die rond 1840 vertrokken deden dat onder andere vanwege economische redenen en religieuze overtuiging. In Nederland vond er in 1834 een kerkscheiding plaats in de Nederlands Hervormde Kerk. De afgescheidenen vonden dat ze niet langer hun geloof konden uiten in Nederland en trokken in groepen naar Amerika. Hier stichtten ze dorpen die kenmerkend waren door hun religieus karakter, zoals Holland en Pella.
De boeren in Flatbush, ook de Lefferts, steunden nog steeds op het werk van tot slaafgemaakten. De afschaffing van de slavernij werd in de eerste helft van de 19de eeuw in de staat New York langzamerhand in gang gezet.
In de 19de eeuw vond er in Europa en Amerika een industriële revolutie plaats. In Flatbush waren de Lefferts nauw betrokken bij industriële ontwikkelingen uit die tijd, bijvoorbeeld op het gebied van transport. Flatbush was in de loop van de 19de eeuw veranderd van een boerengebied tot een bloeiende stad. In 1898 werd Flatbush een buitenwijk van New York.
Pella
1848
Delpher
In 1847 stichtten Nederlandse landverhuizers onder leiding van dominee Schmidt de stad Pella in de staat Iowa. Een grote groep vertrok vanuit Nederland naar Amerika. Het was een zware reis. Eenmaal aangekomen werd het er niet makkelijker op. Ze moesten voor een hoge prijs een stuk grond van dominee Schmidt kopen, hun houten blokhut moesten ze nog zelf bouwen en om de kost te verdienen moesten ze hard werken op het land. Toch wisten de meesten een goed bestaan op te bouwen in Pella. Na enkele goede jaren werden de armoedige woningen vervangen door betere huizen. Sommigen lieten hun blokhut staan als een herinnering aan de zware tijd die zij hadden doorgemaakt.
Nederlandse gezegden
1881
The Social History of the Flatbush
In de straten van Flatbush kon je tot ver in de 19de eeuw mensen nog Nederlands horen spreken. Vooral spreekwoorden en gezegden werden nog lang gebruikt. In haar boek ‘The Social History of Flatbush’ uit 1881, beschreef Gertrude Lefferts-Vanderbilt hier voorbeelden van. Zoals ‘die dat opstaan zyn plaats vergaat’ (opgestaan is plaats vergaan) en ‘de pot verwyt den ketel dat hy zwart is’ (de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet).
Terug naar de tentoonstellingspagina >>>
Tweet |