Tentoonstellingen
Dieren op buitenplaatsen
Al vanaf het begin van de buitenplaatscultuur speelden dieren een rol bij het buitenplaatsleven. Die rol kon heel verschillend zijn: economisch (verkopen), praktisch (vervoer, leverancier van eten, jachthond), als statussymbool (zwanendrift, exotische dieren) of voor het plezier (huisdier, verzamelen).
Rijke Amsterdamse kooplieden mestten in de 17de eeuw ossen vet als lucratieve bijverdienste. In de prachtige tuinen die bij de buitens werden aangelegd, vinden we vissen en zwanen in de vijvers of exotische dieren in de menagerie. Het wild dat de jagers schoten zien we terug op oude menukaarten. Paarden waren belangrijk voor het vervoer van en naar de stad: zij trokken de trekschuit en later de rijtuigen. Tenslotte kreeg het dier een steeds belangrijker rol als kameraad voor de mens. Honden als huisdier vinden we dan ook regelmatig terug, met name op privé foto’s vanaf het begin van de 20ste eeuw.
Het gevarieerde beeldmateriaal van deze webexpositie laat u al deze facetten van de dieren op en rond de buitenplaats zien.
Deze webexpositie is een van de acht waarin per thema de gedigitaliseerde afbeeldingen rond het leven op de buitenplaatsen worden getoond uit de rijke collecties van de aangeslotenen van Vechtsnoer. De webexpo’s vormen de afronding van het digitaliseringsproject ‘Op en rond de buitenplaats’ dat door ‘Utrechtse Schatkamer’ van de Provincie Utrecht is gefinancierd.
Het dorp Zuylen, Daniel Stoopendaal, De Zegepraalende Vecht
Op dit Zicht op Oud Zuilen uit het populaire prentboekwerk ‘De Zegepraalende Vecht’ uit 1719 zien we een trekschuit dat door een paard wordt voortgetrokken. Het paard liep vlak langs de rivier, op het jaagpad. Vrijwel alle verkeer ging over water in die dagen, de trekschuit was als het ware het openbaar vervoer van tegenwoordig. Op de weg naast het jaagpad reist een man, gezeten op een paard. Paarden waren dus erg belangrijk in het vervoer van mensen en goederen.
De begeleider van het paard dat de trekschuit trok heette een jager, vandaar de naam van het jaagpad. Dit werd in 1626 aangelegd om de reistijd tussen Amsterdam en Utrecht te verkorten. Het vee in het weiland links toont de agrarische omgeving van de de buitenplaatsen aan.
Coll. Vechtstreekmuseum