Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Over ons

Geschiedenis Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

 

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen is in juni 2009 geopend. In de jaren ervoor was aangestuurd op de realisatie van het RHC Vecht en Venen als opvolger van het Streekarchivariaat Vecht en Venen. Het Streekarchivariaat beheerde de archieven van de gemeenten Abcoude, De Bilt, Maartensdijk, Breukelen, Loenen, Maarssen en De Ronde Venen.

Vanuit de diverse archieflocaties is meer dan 3000 meter historische archieven van overheid en particulieren overgebracht naar de nieuwe locatie in Breukelen. Bij de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2011 zijn de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen samengevoegd tot de nieuwe gemeente Stichtse Vecht en de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen tot de nieuwe gemeente De Ronde Venen.

Het RHC Vecht en Venen houdt toezicht op de huidige archiefvorming en beheert de historische archieven van de voormalige gemeenten die tot het gebied behoren. In de depots aan de Schepersweg staat nu ruim 3500 meter overheidsarchief, gedeponeerd archief en documentatie.

In 2014 sloot het gemeentearchief Weesp aan bij het RHC Vecht en Venen. Vanaf 2014 heeft het RHC Vecht en Venen naast de studiezaal en depots in Breukelen ook een studiezaal en depots in Weesp.

Geschiedenis Gemeentearchief Weesp

 

In 1981 benoemde de gemeente Weesp als eerste gemeente in de Gooi- en Vechtstreek een gemeentearchivaris. In 1982 begin Ida Kemperman-Wilke met haar werkzaamheden. Bijna dertig jaar lang was zij hét gezicht van het gemeentearchief. In de periode kwamen veel nieuwe archieven binnen, groeide de fotocollectie en maakten veel bezoekers gebruik van haar kennis. Tot 1995 was het archief gevestigd in de fietsenkelder van het 18e eeuwse stadhuis. In dat jaar verhuisde het gemeentearchief naar het souterrain van het nieuwe stadskantoor.

Van 2007 t/m 2013 nam het gemeentearchief deel aan het samenwerkingsverband “Historisch Netwerk Gooi en Vecht”, samen met de archiefdiensten van Hilversum en Naarden. Voor het eerst werden kwamen toen ook foto’s en kranten online.

Met ingang van 1 januari 2014 maakt het gemeentearchief Weesp deel uit van het RHC Vecht en Venen te Breukelen. Alle archieven blijven echter fysiek in Weesp beschikbaar voor onderzoekers.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.