Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Tentoonstellingen

Ontvangen en imponeren

Het bezit van een buitenplaats was het statussymbool bij uitstek. Het huis werd ’s zomers bewoond en was de ideale plek om gasten te ontvangen en te imponeren. De bezoeker werd bij het betreden van de tuin al verrast door een prachtig toegangshek, een fraai aangelegde tuin met theekoepel, geschoren hagen, bloemperken of een oranjerie met exotische planten.

In dit park lag het statige huis, gedecoreerd met stucwerk, een marmeren gang en prachtige meubels en kunst, die meeverhuisd waren vanuit het grachtenpand waar men ’s winters woonde. Het huis werd vereeuwigd op gravures en later op prentbriefkaarten. Niet alleen de bewoners maar ook omwonenden van de buitenplaatsen en bezoekers van het gebied waren trots op deze fraaie monumenten!

Laat u verrassen door prachtige afbeeldingen waarin dit ontvangen en imponeren op de buiten s aan de Vecht centraal staan.

Deze webexpositie is een van de acht waarin per thema de gedigitaliseerde afbeeldingen rond het leven op de buitenplaatsen worden getoond uit de rijke collecties van de aangeslotenen van Vechtsnoer. De webexpo’s vormen de afronding van het digitaliseringsproject ‘Op en rond de buitenplaats’ dat door ‘Utrechtse Schatkamer’ van de Provincie Utrecht is gefinancierd.

Lees meer >

Ontvangst Koningin-moeder Emma op de Minahassafeesten op Over-Holland

1929

Op 29 juni 1929 was koningin-moeder Emma te gast op een historisch tuinfeest op de buitenplaats Over-Holland. Dit was georganiseerd om de 250 jaar durende staatkundige band tussen Nederland en Indië te vieren. De opbrengst was ten bate van een nationaal geschenk, een sanatorium voor tuberculoselijders op Minahassa (Celebes).

Het was een en al pracht en praal wat de klok sloeg. Tientallen hoogwaardigheidsbekleders uit Nederland en Nederlands Indië waren aanwezig. De gasten waren in schitterende historische kostuums gekleed. Zij beeldden de ontvangst in 1689 van de Oud Gouverneur van de Molukken bij Jacob Poppe, eigenaar van Over-Holland, uit. Later die middag zou Koningin Emma nog genieten van een concert van Minahassers, die in een prauw (Molukse roeiboot) aan kwamen varen over de Vecht. Van deze unieke Koninklijke ontvangst is een fotoalbum gemaakt.

Coll. H.K. Breukelen

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.