RHC betrokken bij Museum Weesp

Categorie: Weesp
Gemaakt op donderdag 01 mei 2014 19:39
Gepubliceerd op donderdag 01 mei 2014 19:39
Hits: 3793

Bij het Gemeentemuseum in Weesp vindt momenteel een interessante ontwikkeling plaats. De conservator, Ad Jobse, die het museum bijna 10 jaar met veel kennis en kundigheid beheerde en professionaliseerde, gaat binnenkort met vervroegd pensioen. De gemeente heeft dit moment aangegrepen om terdege na te denken over de toekomst van het museum en de zeer bijzondere collectie die het in huis heeft.

Het museum hoort onlosmakelijk bij Weesp, is gevestigd in een prachtig gebouw en heeft volop bestaansrecht. Het gemeente wil dat het museum uitgroeit tot een goed bezochte culturele bezienswaardigheid voor de inwoners en toeristen in Weesp. Om dat te bereiken moet het museum verder professionaliseren en vernieuwen. In de huidige vorm draait het museum vooral op een aantal zeer betrokken vrijwilligers. Dat is echter geen garantie voor de toekomst. Om deze toekomst en de continuïteit van het museum veilig te stellen heeft de gemeente, net als eerder voor het archief, het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen gevraagd zorg te dragen voor zowel beheer als planvorming. Hiervoor is Theo Meereboer als kwartiermaker aangetrokken. Hij is deskundige op gebied van museumconcepten, businessmodel innovatie voor erfgoed instellingen, participatie en publieksbereik.


De komende maanden gaat het museum inzetten op participatie van publiek, betrokkenheid van bewoners en bedrijven in Weesp, op digitalisering en activiteiten op gebied van cultuur en cultuureducatie. Ook wil het museum inwoners, culturele organisaties, scholen en bedrijven in Weesp van harte uitnodigen om mee te denken over de toekomst door ideeën in te dienen.

Komende maand wordt samen met de huidige beheerders, naast Ad Jobse ook Elsemieke Hofman, en alle vrijwilligers voor een overdracht gezorgd. Vanaf juni gaat het museum vaker en langer open. Meer berichten hierover zijn te vinden op de net gelanceerde facebook pagina van het museum (facebook.com/museumweesp) en via twitter (@museumweesp).