Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Uittreden Weesp uit archiefdienst RHCVV volgens planning verwacht in 2024

Sinds 2014 beheert het RHC Vecht en Venen met trots en plezier het uitgebreide en diepgaande gemeentearchief van de gemeente Weesp.

Bestuurlijke fusie gemeente Weesp en gemeente Amsterdam 2022
Op 1 juni 2019 is de gemeente Weesp ambtelijk gefuseerd met de gemeente Amsterdam. In navolging hierop gaan de beide gemeenten in maart 2022 ook bestuurlijk samen. Vanaf dat moment is Weesp geen zelfstandige gemeente meer, maar onderdeel van de gemeente Amsterdam. De stad Weesp blijft de stad Weesp en de geschiedenis van deze historische stad blijft hiermee natuurlijk ook voortduren.

Uittreden Weesp uit RHCVV vindt plaats in 2024
De Archiefwet 1995 en de Wet Algemene Regels Herindeling (ARHI), schrijft bij een gemeentelijke herindeling voor dat de ‘overblijvende’ gemeente (in dit geval Amsterdam) verantwoordelijk wordt voor het archief van de opgeheven gemeente. Het is daarom een logisch gevolg dat het gemeentelijk archief van Weesp daarom na de gemeentelijke herindeling wordt afgerond en afgesloten, en blijft als zodanig als archief van de voormalige gemeente Weesp intact. Het archief valt vervolgens dan onder verantwoordelijkheid van het Stadsarchief van Amsterdam, de archiefdienst van de gemeente Amsterdam.

De gemeente Weesp heeft vanaf 2022 volgens ARHI twee jaar de tijd, dus tot in 2024 om uit te treden uit de gemeenschappelijke regeling RHCVV. Het RHCVV heeft op dit moment al nauw contact met de collega’s van het Stadsarchief Amsterdam om ervoor te zorgen dat het Weesper Archief en het toezicht op de informatiehuishouding van de dan voormlaig gemeente Weesp op goede en correcte wijze wordt overgedragen.

Tussen Weesp, Amsterdam en RHCVV is een zeer prettige en harmonieuze samenwerking dus uiteraard zullen wij de samenwerking met de gemeente Weesp en het archief missen, tegelijkertijd feliciteren wij het Stadsarchief Amsterdam met de toevoeging van dit prachtige archief aan hun collectie.

Studiezaal Weesp en Breukelen tijdelijk dicht vanwege coronamaatregelen
Op dit moment zijn de studiezalen in Weesp vanwege de coronamaatregelen helaas gesloten. Voor urgente vragen kunnen bezoekers altijd contact opnemen en ook online staan we voor onze bezoekers klaar via chat, e-mail en telefoon.
We kijken er naar uit om ook in Weesp de deuren weer te mogen openen.

Stadsrechten Weesp

Foto: RHCVV, Stadsrechten Weesp 20-05-1355, GAW028-13, doos 14 inv. nr. 49.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.