Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Bouwvergunningen Weesp digitaal doorzoekbaar

gaw128-01 0240 0001 002

De bouwvergunningen van de gemeente Weesp van ca. 1900 tot het jaar 2000 zijn digitaal doorzoekbaar gemaakt via onze website. De beschrijvingen van de vergunningen zijn doorzoekbaar en niet de bouwvergunningen zelf.

Bouwvergunningen als bron

Bouwvergunningen zijn een veel geraadpleegde bron voor mensen die hun woning willen verbouwen en daarvoor meer te weten willen komen over de precieze constructie daarvan. Ook voor mensen die de geschiedenis van hun huis onderzoeken zijn de bouwvergunningen vaak de eerste en meest gemakkelijke stap in het ontrafelen van de verbouw- en bewoningsgeschiedenis van een pand omdat de dossiers met de vergunningen informatie geven over zowel de bewoner als de gemaakte aanpassingen.

De woningwet van 1901 zorgde ervoor dat het vanaf toen verboden was om zonder bouwvergunning van de gemeente woningen te bouwen of bestaande woningen te verbouwen. Vanaf dat moment werden in veel gemeenten stelselmatig series bouwvergunningen aangelegd. Ook vóór invoering van de woningwet gold in sommige gemeenten al een verplichting om vergunning aan te vragen en tekeningen van de geplande werkzaamheden aan te leveren, zo ook in Weesp. Deze aanvragen en tekeningen werden echter vaak opgeborgen in series ingekomen stukken in het gemeentearchief en niet als aparte serie behandeld. Op een later moment zijn in het geval van Weesp deze aanvragen uit de serie ingekomen stukken gelicht en toegevoegd aan het bestand bouwvergunningen. Het is daarom dat in de bouwvergunningentoegang archiefstukken zijn te vinden van vóór de invoering van de woningwet, namelijk al vanaf het jaar 1881.

Hoe kan ik zoeken in de bouwvergunningen?

De beschrijvingen van de bouwvergunningen van Weesp tot en met het jaar 1999 zijn onder toegang 1660 op de website te vinden. Zoeken kan op twee manieren: u kunt de inventaris openklikken en alle beschrijvingen van de dossiers bekijken óf u kunt in de zoekbalk een zoekterm (straatnaam) ingeven om te zoeken naar een adres. Er wordt gewerkt aan een nog betere toegankelijkheid van de serie bouwvergunningen door deze ook systematisch doorzoekbaar te maken op straatnaam. Tot die tijd is dit eenvoudigste zoekwijze.

Let erop dat bij toevoeging van het exacte huisnummer niet altijd het gewenste resultaat getoond wordt. Het kan zo zijn dat een vergunning is afgegeven voor bijvoorbeeld ‘Spoorstraat 1 t/m 7’, bij het zoeken op ‘Spoorstraat 3’ wordt deze vergunning dan niet gevonden. Aan het nader toegankelijk maken van alle vergunningen op afzonderlijk adres wordt hard gewerkt, zodat ook deze exacte zoekopdracht het gewenste resultaat oplevert.

Let op! Omdat de bouwdossiers zelf zijn nog niet digitaal beschikbaar zijn (er zijn dus geen scans van bouwtekeningen te vinden) kunt u voor het inzien van de originele bouwdossiers een afspraak maken via het aanvraagformulier op onze website.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.