Archief gezocht! Hotspots gemeente Stichtse Vecht 2017 en 2018
- Details
- Categorie: Stichtse Vecht
- Geschreven: dinsdag 09 april 2019 15:31
- Gepubliceerd: dinsdag 09 april 2019 15:31
- Geschreven door Sander Wegereef
- Hits: 5810
Gemeente Stichtse Vecht doet, in samenwerking met Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, mee aan een landelijk initiatief van het Nationaal Archief om periodiek lokale hotspots aan te wijzen, waarvan de gemeente naast het eigen gemeentearchief ook particulier archief wil verzamelen, om op die manier een volledig beeld te behouden van belangrijke gebeurtenissen in de gemeente. Daarom heeft gemeente Stichtse Vecht zogenaamde 'hotspots' uit 2017 en 2018 vastgesteld.
Hotspots
Hotspots zijn gebeurtenissen die één of twee jaar geleden binnen de gemeente hebben plaatsgevonden. Deze gebeurtenissen hebben maatschappelijke beroering veroorzaakt, zijn van bijzondere betekenis voor de inwoners en hebben veel media-aandacht gehad. De hotspots hebben geleid tot opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling.
De lijst met hotspots is samengesteld met experts van de gemeente en andere organisaties zoals Stichting Vechtsnoer, een lokale journalist, het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, de Ondernemersvereniging Stichtse Vecht, de Historische Verenigingen en een (ex-)raadslid, voorgedragen vanuit de griffie.
Hotspots 2017 en 2018
De volgende gebeurtenissen uit 2017 en 2018 zijn als hotspots aangewezen:
- Ziekte en overlijden burgemeester Witteman (incl. actie Swim to Fight Cancer)
- Eerste Kinderburgemeester
- Afwijzing 2e Vechtbrug in Breukelen
- Brand “’t Heycop” in Breukelen
- Integriteitskwesties bestuur van de gemeente
- Kockengen Waterproof
- Molen Buitenweg, hersteld na brand m.b.v. crowdfunding en geopend door prinses Beatrix
Molen Buitenweg bij Oud-Zuilen anno 1970 (Collectie JosPé)
Deel uw materiaal
Vanuit cultuur-historisch perspectief is het van belang om de archieven over hotspots veilig te stellen en te bewaren. Daar kunt u bij helpen!
Heeft u foto’s, filmmateriaal of documenten over één of meerdere van de genoemde hotspots? En wilt u deze beschikbaar stellen als aanvulling op ons gemeentearchief? U kunt ze digitaal insturen naar het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Voor vragen kunt u bellen met telefoonnummer 0346-259425.
Bij de aanlevering van particulier archief, verklaart u afstand te doen van eventuele auteursrechten, zodat de informatie beschikbaar gesteld kan worden voor publieke doelen, zoals (historisch) onderzoek en erfgoedbeheer en digitale beschikbaarstelling voor het publiek. Het RHC Vecht en Venen zal bij de opname en beschikbaarstelling van het materiaal in haar (digitale) bewaarplaats altijd rekening houden met privacy- en archiefwetgeving. Van schenkingen wordt vanuit het RHC Vecht en Venen altijd een schenkingsovereenkomst opgesteld waarin deze wettelijke bepalingen uiteengezet worden.
Met het oog op langdurige duurzame bewaring van het materiaal zijn er enkele richtlijnen met betrekking tot bestandsformaten. Deze zijn van belang voor aanlevering van archiefmateriaal:
- Fysiek materiaal zoals papieren documenten en foto’s in originele vorm kunt u afgeven bij het RHC Vecht en Venen aan de Schepersweg 6e, 3621 JK in Breukelen.
- Digitale tekstdocumenten kunt u bij voorkeur aanleveren in PDF/A-formaat.
- Digitale foto's kunt u aanleveren in Tiff- of Jpeg-formaat, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie.
Alvast bedankt voor uw medewerking!
Tweet |