Project 'Je Buurt in Beeld'

Categorie: Stichtse Vecht
Gemaakt op dinsdag 04 december 2018 11:53
Gepubliceerd op woensdag 05 december 2018 15:18
Geschreven door Virginia
Hits: 1294

Je buurt in beeld
Kaart van een nooit uitgevoerd uitbreidingsplan in Maarssen. Collectie RHC Vecht en Venen, toegang Topografisch-historische atlas.

In november heeft het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen een aantal scholen uit Maarssen op bezoek gehad voor het project 'Je buurt in Beeld'. Het project is samengesteld in samenwerking met Kunst Centraal, een organisatie die zich bezig houdt met kunsteducatie voor basisschoolleerlingen. Het bezoek sluit zowel aan bij een van de kerndoelen van Kunst Centraal, namelijk 'Oriëntatie op jezelf en de wereld', waarbij de leerlingen hun eigen omgeving onderzoeken, als bij het doel van het Regionaal Historisch Centrum om haar collectie onder de aandacht van een breder publiek te brengen.

Groep 5, van een deel van de Maarssense scholen, heeft het archief bezocht om inspiratie op te doen om zelf een kunstzinnige kaart (ook wel zachte kaart genoemd) te maken waarop zij indrukken uit hun omgeving verwerken. In januari volgen de andere Maarssense basisscholen.

Het bezoek bestaat uit twee onderdelen. Gedurende 25 minuten gaat een helft van de groep met een van onze medewerkers naar het depot. Zij krijgen uitleg wat het archief doet en bewaart en op welke manier dat gebeurt. Vervolgens bekijken zij oude kaarten en luchtfoto's. Wat zien zij, wat is er in de loop der tijd veranderd? Aan de hand van kaartjes moeten de kinderen vragen stellen. Èn ook de antwoorden bedenken. Aan de hand van een thermometer kunnen zij bijvoorbeeld kijken wat de temperatuur in de hal is. Hoe warm of koud denken zij dat het in het depot is? Wanneer denken zij dat een bepaalde kaart gemaakt is? Kun je op de kaart zien waar de boeren wonen? Of waar de rijke mensen? De kaarten die zij bekijken zijn kopieën, maar aan het eind krijgen zij ook een aantal originele kaarten te zien. Het maakt erg veel indruk op de kinderen om kaarten van honderden jaren oud te zien!

Terwijl een helft van de groep in het depot de kaarten bekijkt, buigt het andere deel zich over de kunstzinnige kaart. Op de kunstzinnige kaart zijn een aantal bezienswaardigheden en bekende personen getekend, die voorzien zijn van korte opmerkingen. De kaart is gemaakt door de kunstenares Marijke van Rijnsoever, die tijdens haar ontdekkingstocht door Stichtse Vecht veel bezienswaardigheden heeft gezien. Deze heeft zij op de kaart prachtig en heel herkenbaar weergegeven. We zien bijvoorbeeld niet alleen de watertoren van Breukelen en de molens in Zuilen, maar ook de Polderwachter, Marcel Blekendaal, en Kees de Tippelaar. Aan de hand van kaartjes met plaatjes kunnen de kinderen de plekken terug vinden op de zachte kaart en krijgen zij tegelijkertijd ook wat over de geschiedenis van het object te horen of te zien.

De indrukken die de kinderen tijdens hun bezoek aan het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen hebben opgedaan, kunnen zij naderhand verwerken in hun eigen kunstzinnige kaart. Bovendien krijgt iedere school een zachte kaart mee, om nog eens beter te bekijken en zich nog meer te verdiepen in de geschiedenis van hun woonplaats.