Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Lezing over bouwgeschiedenis van kasteel Nijenrode

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen organiseert op zondag 11 november 2018 om 15.00 uur een lezing bij de lopende tentoonstelling over kasteel Nijenrode in Breukelen. Kunsthistorica Juliette Jonker zal aan de hand van divers beeldmateriaal, grotendeels afkomstig uit de eigen collectie van het Regionaal Historisch Centrum, meer vertellen over de rijke geschiedenis van dit kasteel.

Kasteel NijenrodeNijenrode lezing

Kasteel Nijenrode is al eeuwenlang een begrip in Breukelen. Gebouwd rond 1275, een aantal keer verwoest, maar steeds weer opgebouwd, verwaarloosd en uiteindelijk in volle glorie gerestaureerd, dat is heel in het kort de geschiedenis van Nijenrode. In 2018 is het 100 jaar geleden dat de verdedigbare woontoren (de donjon) van Nijenrode op zijn middeleeuwse resten is herbouwd. Dit feit gecombineerd met het 'Europese jaar van het culturele erfgoed' vormt de aanleiding om terug te blikken hoe het kasteel de loop der eeuwen heeft doorstaan. Tijdens de lezing zal Juliette Jonker aan de hand van veel beeldmateriaal, grotendeels afkomstig uit de eigen collectie van het RHC, meer vertellen over dit kasteel, haar bewoners en de bouwgeschiedenis. Tevens is er de gelegenheid om de tentoonstelling ‘Van Nijenroy tot Nyenrode’ te bekijken en vragen te stellen aan Juliette Jonker.

Spreker

Juliette Jonker-Duynstee (1965) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Toen zij in 1994 in Vreeland kwam wonen, sloot zij zich meteen aan bij de Historische Kring Loenen. Op deze manier raakte zij door vele gesprekken met oudere inwoners verzeild in archiefonderzoek naar de Vechtstreek en kennisvermeerdering hierover. De kennis die zij hiermee heeft opgedaan resulteerde in vele artikelen, boeken en allengs steeds meer bestuursfuncties, deelname aan werkgroepen, rondleidingen, lezingen etc., alle op het gebied van (cultuur)historie en recreatie in de Vechtstreek, de buitenplaatsen en de relatie met de Amsterdamse grachtengordel.

Programma

Opening tentoonstelling

Vanaf 14.00 uur

Inloop

14.00-15.00 uur

Lezing

15.00-16.00 uur

Afsluiting

16.00-17.00 uur


Wilt u de lezing bijwonen? U kunt zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag voor 7 november. Aan de aanmelding zijn geen kosten verboden.

De tentoonstelling ‘Van Nijenroy tot Nyenrode’ is tot en met 13 december elke dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur te bezoeken bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, gelegen aan de Schepersweg 6E Breukelen.

De tentoonstelling maakt deel uit van een samenwerkingsverband. Voorafgaand aan de tentoonstelling is het boek 'Nijenrode, inspiratiebron voor kunst; geschiedenis van vijf eeuwen en meer' uitgebracht. De Art Fund Nyenrode organiseert ter gelegenheid hiervan een duo tentoonstelling samen met het Vechtstreekmuseum van 8 september tot en met 15 januari 2019. In kasteel Nijenrode wordt in de diverse stijlkamers de 'Verborgen Nijenrode kasteelcollectie' tentoongesteld. Verspreid over het landgoed worden in de tentoonstelling 'Vecht-kunst in de open ruimte' tientallen kunstwerken getoond die door de eeuwen heen gedurende de bouw van Nijenrode door de eigenaren zijn aangebracht, evenals talrijke kunstwerken die sinds de oprichting van het N.O.I.B. (de voorloper van de huidige Nyenrode Business Universiteit) door allerhande schenkers zijn aangeboden. In het Vechtstreekmuseum is de tentoonstelling 'Nijenrode op Ooghoogte' te zien. Hier worden hoogwaardige reproducties getoond van kunstwerken waarvoor het imposante kasteel de inspiratie was.

Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Het RHC Vecht en Venen is de archiefbewaarplaats voor de archieven van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. Bezoeklocaties zijn gevestigd in Breukelen en Weesp. Kijk voor meer informatie op www.rhcvechtenvenen.nl.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.