Tentoonstelling Plaatselijke figuren in het RHC Vecht en Venen

Categorie: Stichtse Vecht
Gemaakt op donderdag 11 mei 2017 11:52
Gepubliceerd op donderdag 11 mei 2017 11:52
Geschreven door Wouter van Dijk
Hits: 1960

plaatselijke figuren 1plaatselijke figuren 2

Vrijdag 19 mei 2017 staat en hangt het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen vol met ‘Plaatselijke figuren’. Wethouder Pieter de Groene opent er om half 11 een tentoonstelling met groepsportretten die fotografe Marije van der Hoeven heeft gemaakt van ruim 475 leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de scholen uit Breukelen en Loenen. De fotografe en de leerlingen van de Wegwijzer in Kockengen zijn bij de opening aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de Historische Kringen van Loenen en Breukelen, Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht. Ook de wethouder zal worden vastgelegd op de gevoelige plaat.

“Hoe wil jij geportretteerd worden voor de toekomst?” Met die vraag gingen de leerlingen aan de slag. Aan de hand van het lesmateriaal bestudeerden ze portretten van vroeger en nu. Door te benoemen wat ze zagen werd er nagedacht over wat voor mensen er op de foto stonden. Waarom hadden deze personen zich laten portretteren en waarom op deze manier? Zo raakten de leerlingen spelenderwijs bekend met portretfotografie én met het lokale archief. Vervolgens maakten zij onder leiding van fotografe Marije van den Hoeven zelf een aantal groepsportretten.

De resultaten zijn in deze expositie te zien.
Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen heeft de portretten van vroeger beschikbaar gesteld en met behulp van de Historische Verenigingen van Loenen en Breukelen van informatie voorzien. Deze oude portretten hangen naast die van de leerlingen nu. Er zijn ook brieven aan de toekomst te zien, die de leerlingen bij hun eigen portret geschreven hebben. Ze leggen uit waarom zij zich hebben laten portretteren op deze manier. De portretten van de kinderen en de brieven aan de toekomst worden bewaard door de Historische Kring. Voor de toekomst.

 plaatselijke figuren 3plaatselijke figuren 4

Het project is bedacht en ontwikkeld door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht, twee provinciale instellingen die scholen en lokale culturele partijen verbinden. Deze organisaties, de scholen en de gemeente maken samen mogelijk dat alle leerlingen in Stichtse Vecht jaarlijks minimaal een keer professionele kunst en een keer hun lokale culturele omgeving beleven.

Kijk voor meer informatie op www.kunstcentraal.nl.

logo kunst centraal  logo-rhcvv