Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Wethouder opent expositie Venen op de Kaart

Erfgoedportal op toer langs dorpskernen gemeente

                                                                                               
Venen op de Kaart

 

DE RONDE VENEN - Erfgoedportal ‘Venen op de Kaart’ reist deze zomer langs dorpen in de gemeente. Op donderdag 8 augustus heeft wethouder Kees Schouten de eerste informatie-expositie in het gemeentehuis geopend.
 
Hiermee werd het startsein gegeven van een informatieve rondreis langs dorpen in De Ronde Venen, waarin alle kernen één voor één worden uitgelicht.

Tot 26 augustus kunnen inwoners de expositie bekijken in de centrale hal van het gemeentehuis in Mijdrecht. Een informatiezuil met touchscreen, een bewegend computerscherm, biedt toegang tot de erfgoedportal www.venenopdekaart.nl. Op deze website is informatie over het culturele erfgoed in De Ronde Venen en omgeving te vinden. Daarnaast kunnen bezoekers in het gemeentehuis historische foto’s en informatie over de geschiedenis van Mijdrecht bekijken.

Bezoekers vinden op venenopdekaart.nl agrarische monumenten. Hierbij kunnen zij zien welke boeken of documenten over de locatie beschikbaar zijn in de bibliotheek. Ook kunnen zij binnenkort met een mobiele app wandel- of fietsroutes volgen die langs historische boerderijen en andere interessante plekken leiden.

Op 26 augustus reist de expositie door naar de Bibliotheek Abcoude en daarna op 9 september naar zorgboerderij Amstelkade in Wilnis. Op elke locatie zal de tentoonstelling circa twee weken blijven staan en kunnen bezoekers informatie en foto’s vinden over hun eigen dorp.

Erfgoedportal venenopdekaart.nl is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge hebben het historisch onderzoek verricht. De website is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Rijn en Veenstromen, Provincie Utrecht en grafisch ontwerpbureau Tweed.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.