Boek De Rondeveense Polders van Dick Koeleman

Categorie: De Ronde Venen
Gemaakt op woensdag 06 december 2017 13:32
Gepubliceerd op woensdag 06 december 2017 13:32
Geschreven door Wouter van Dijk
Hits: 3476

boek rondeveense poldersDick Koeleman uit De Ronde Venen heeft donderdagavond 23 november jl. een mooi en informatief boek gepresenteerd over de manuscriptkaart van De Rondeveense Polders. Deze 'Nieuwe Caart van de Groot Rondeveense Polders' uit 1782 is gemaakt door de Utrechtse landmeter Gerbrand Praalder. In 2013 kregen het Museum De Ronde Venen en het RHC Vecht en Venen van de familie Nienhuis de manuscriptkaart in bruikleen. De kaart is gedigitaliseerd en via onze Beeldbank te bekijken.

Dick Koeleman heeft niet alleen de geschiedenis van de kaart beschreven, maar ook uitgebreid ingezoomd op de topografische en geografische onderdelen van de kaart. Er zijn hoofdstukken over de wapens van de bestuurders van de polders, over de vervening die al op de kaart te zien is, de bebouwing, de rivieren en kanalen, de molens, de bruggen en de sluizen. Tot slot wijdt hij een hoofdstuk aan de grenspalen, die niet op de manuscriptkaart staan, maar wél op een kaart van Gerbrand Praalder en P. Ketelaar uit 1771.

Het boek wordt geleverd met een losse kopie van de manuscriptkaart, waarop aan de ene kant de onbewerkte kaart is afgebeeld en op de andere kant een bewerkte kaart. Deze kaart is een lichter exemplaar van de manuscriptkaart, zodat hij iets beter leesbaar is. Ook zijn de namen van de molens, bruggen en kerken toegevoegd voor een betere oriëntatie.

Al met al is het een rijk geïllustreerd en zeer lezenswaardig boek geworden. Een must voor iedere Rondevener én voor liefhebbers van oude kaarten!
Het boek is verkrijgbaar bij de Historische Vereniging De Proosdijlanden. Meer informatie via info[at]proosdijlanden.nl.