Venen op de Kaart bij de Bibliotheek Mijdrecht

Categorie: De Ronde Venen
Gemaakt op dinsdag 22 december 2015 14:24
Gepubliceerd op dinsdag 22 december 2015 14:24
Geschreven door Wouter van Dijk
Hits: 2948

Expo rond eeuwenoude landkaart reist door De Ronde Venen

DE RONDE VENEN – Venen op de Kaart reist langs dorpen in de gemeente. De nieuwe expositie van de erfgoedportal, die in het teken staat van de eeuwenoude manuscriptkaart van De Ronde Venen, is de komende weken te zien bij de Bibliotheek in Mijdrecht.

Vorig jaar dook de unieke handgetekende manuscriptkaart uit 1782 ineens op. Rond de kaart is een  informatie-expositie gemaakt met teksten en foto’s die veel vertellen over de geschiedenis van De Ronde Venen. De originele kaart wordt bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen. De ‘Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders’ is gemaakt door Gerbrand Praalder, landmeter van het Hof van Utrecht.

manuscriptkaart derondevenen

De manuscriptkaart van de Groote Rondeveense Polders

Geïnteresseerden kunnen in de Bibliotheek historische foto’s en informatie bekijken. De aanwezige informatiezuil biedt toegang tot www.venenopdekaart.nl. Op de website staan lokale monumenten en bezoekers kunnen zelf informatie online plaatsen. Ook staan er op de site wandel- en fietsroutes die langs bijzondere plekken leiden, zoals langs forten en historische boerderijen.

De komende twee maanden zijn de banners met teksten en foto’s en de zuil tijdens de openingstijden te bekijken. Van maandag tot en met vrijdag is de vestiging in Mijdrecht geopend van 12.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Op 25 en 26 december en op 1 januari is de Bibliotheek gesloten. Op donderdag 24 december en 31 december is de Bibliotheek Mijdrecht geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De Bibliotheek is gevestigd aan de Dr. J van der Haarlaan 8. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl.

 Wilnis Oudhuijzerweg

Wilnis, Oudhuijzerweg 62 (links) en 109 (rechts) met rechts de Wilnisser Veenmolen. De korenmolen is in 1823 naar deze locatie verplaatst. De molen stond in het centrum van De Ronde Venen dat door vervening steeds meer onder water kwam te staan. Deze Veender Molen is ingetekend op de manuscriptkaart. De afbeelding is te zien op de reizende expositie.

Erfgoedportal Venenopdekaart.nl is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge hebben het historisch onderzoek verricht. De website is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Rijn en Veenstromen, Provincie Utrecht en grafisch ontwerpbureau Tweed.

logo VenenopdeKaart fc