Tentoonstelling rondom eeuwenoude manuscriptkaart

Categorie: De Ronde Venen
Gemaakt op maandag 21 december 2015 07:52
Gepubliceerd op maandag 21 december 2015 07:52
Geschreven door Wouter van Dijk
Hits: 2652

Fotoworkshop De Ronde Venen exposeert in De Boei in Vinkeveen

VINKEVEEN – In De Boei in Vinkeveen zijn de komende twee maanden foto’s te zien die het resultaat zijn van een bijzonder samenwerkingsproject.

In 2014 dook een unieke handgetekende kaart op uit de nalatenschap van de kunstverzamelaar Wim Nienhuis. De erfgenamen van Wim Nienhuis willen graag dat de kaart behouden blijft  voor de regio. Het Regionaal Historisch Centrum en Museum De Ronde Venen hebben de kaart in bruikleen gekregen.

manuscriptkaart derondevenen

De manuscriptkaart uit 1782

Zogenaamde Scheydtpaal een van de in kaart gebrachte locaties van de kaartDe manuscriptkaart is in 1782 gemaakt door Gerbrand Praalder, landmeter van het Hof van Utrecht. De titel van de kaart luidt ‘Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders’. Op de kaart zijn de grenzen en oppervlakten van de verschillende polders duidelijk weergegeven. De meeste namen zijn ook vandaag de dag nog in gebruik. Aan weerszijden zijn de adellijke wapenschilden van de heren Heemraden getekend. Helaas is de kaart beschadigd, waardoor niet alle wapens bewaard zijn gebleven. De originele kaart wordt bewaard in het depot van het RHC Vecht en Venen.

Met behulp van crowdfunding is een aantal projecten georganiseerd. Aan Fotoworkshop De Ronde Venen is gevraagd om hedendaagse foto’s te maken van locaties die op de manuscriptkaart van De Ronde Venen te zien zijn. We zien bijvoorbeeld de Bijleveld, de Stokkelaarsbrug  en Wavershoek. Het resultaat is verbluffend mooi. In de Demmerikzaal in De Boei kunnen geïnteresseerden tot half februari zien hoe Fotoworkshop De Ronde Venen dit in beeld heeft gebracht. Het sociaal cultureel centrum is gevestigd aan de Kerklaan 32 in Vinkeveen.Kijk voor meer informatie op lwww.deboeivinkeveen.nl.

Zogenaamde Scheydtpaal, een van de

gefotografeerde locaties van de kaart